Skip to content

Ellen

May 2, 2018

Egészen megdöbbentem, amikor nemrég kiderült egy szépirodalomból kifejezetten olvasottnak látszó itteni arcról, hogy soha az életben nem hallott még Robert Merle-ről. Baromi érdekes, hogy a nemzeti kulturális kánonban mekkora különbségek lehetnek a világirodalommal kapcsolatban is.

Merle úgy általában eszembe szokott jutni, két könyvét nagyon sokszor olvastam már, az egyik a Malevil, amivel kapcsolatban rájöttem, hogy nem is a posztapokaliptikus cuccokat szeretem én. Illetve azokat is szeretem, de nem a posztapokaliptika miatt, hanem az alkalmazkodás folyamata nyűgöz le. Kb. mindegy, hogy egy atombomba, egy nemzetközi áramszünet vagy egy normandiai kisvárosba költözés hozza elő, a lényeg, hogy a szereplők próbáljanak értelmes módon kezdeni valamit a helyzettel, felismerni a problémákat és megoldásokat találni rájuk. Lehetőleg ne legyen teljesen reménytelen, mert akkor elég nehéz komolyan alkalmazkodni.

Bizonyos szempontból a Védett férfiak is ebbe a kategóriába tartozik, hiszen elég komoly változásnak minősül, amikor egy betegség miatt az ivarérett férfiak egyszer csak kihalnak a világból. Mindig is azt gondoltam, hogy Merle elég korrekt volt mindkét nemmel és bár elsősorban szórakoztatni akarja az olvasót, de azért kifejezetten okosan rakta össze a sztorit. Annak idején Frank Herbertet, a Dűne ollókezű szerzőjét (annyi lopást, mint abban a könyvben van, kevés sztoriban láttam még, de szeretem) állítólag annyira felkúrta, hogy dacból írt egy ellen-történetet, ami sajnos nagyon gagyi lett. Nem szerencsés a túlzott érintettség, ugye.

Fura módon Naomi Alderman A hatalom című könyvével kapcsolatban nem láttam a Védett férfiakat emlegetni, folyton csak Atwoodra, meg Ursula le Guinra hivatkoznak, pedig szerintem elég komoly a párhuzam. Mondjuk Merle-t nem emlékszem, hogy bárki is feministának nevezte volna ezért a könyvért, ahogy Ken Follettre se mondják sose, holott tök egyértelmű, hogy direkt csinálja.

Alderman előző könyvét, a Disobedience-t nagyon szerettem, már ott is az volt az egyik legjobb benne, hogy képes volt a szereplőit vélemény nyilvánítás nélkül bemutatni. Szinte senkit nem kellett elítélni, valahogy mind embernek látszott, nem csak jónak vagy rossznak. És a vége nem volt túl cukros, de nem is drámázta szét, imádom az ilyet, valahogy igazinak látszik tőle. Pont ilyen döntésképtelenek az emberek sokszor.

Na szóval, A hatalom nagy feminista disztópiaként van beharangozva és tényleg elég scifi. A nőkön kifejlődik egy motring nevű izomköteg a kulcscsontjukon, amivel elektromosságot tudnak fejleszteni és ezzel ütik a pasik fizikai erejét. Annyira kíváncsi voltam a könyvre, hogy konkrétan megvettem és bár néhány óra alatt felzabáltam, azért nem bántam meg. Annak ellenére sem, hogy szinte kizárt, hogy újraolvassam, mint a Védett férfiakat.

Mert Alderman nem két ujjal fogja meg a témát, mint Merle, nem franciásan elegáns, hideg fejjel az arcodba nyomja a véres szart. Kb. konkrétan. Gondolkodtam rajta kicsit, hogy vajon tényleg képesek lennének-e a nők ilyen szintű változásra ekkora mennyiségben és ennyire rövid idő alatt, de hát végül is kurvára mindegy. Ebben egyébként már Merle is teljesen biztos volt, hogy még a fizikai erő birtoklása nélkül is, ha módjukban állna, a nők ugyanolyan szexuális tárgyakat csinálnának a férfiakból, ahogy őket használták korábban és gyakorlatilag pszichopata lenne belőlük. Well, ezt azért baromi nehéz nekem komolyan venni, tekintettel a meglévő szocializációs gátakra, de hát ki tudja. Nekem persze egy buborékban van a fejem, most ugyan bizonyos szempontból egy nagyobban, de attól még képtelen vagyok megítélni, mennyire van igazuk. Viszont muszáj hinnem benne, hogy nem így lenne. Nem azért, mert a nők jobb emberek, frászt. Hanem mert egyszerűen nem érzem logikusnak, racionálisnak.

Persze Alderman nem is egy logikus sztorit akart, csak az arcodba robbantani az illúzióidat és azt meg baromi jól megcsinálta. Valójában nem szerettem ezt a könyvet, mert nem adott esélyt az értelemnek. Lehet, hogy pont ettől igazán reális, de én akkor sem élvezem ezt. Ahogy A szolgálólány meséjét sem vagyok hajlandó soha többet elolvasni és a sorozatot sem megnézni.

Advertisements

From → Uncategorized

6 Comments
 1. másik anna permalink

  a szolgalolany meseje jo konyv??
  nemreg elolvastam es totalisan felbasztam az agyam rajta, hogy milyen egy bena konyv, faek egyszeru fordulatok meg karakterek, utaltam hogy minden kiszamithato es waaa, tenyleg felbasztam az agyam rajta elegge. raadasul sztem mar 16 evesen is pontosan igy ereztem volna. ugyhogy nekem teljesen WTF hogy sokan mennyire dicserik, marmint a konyvet.

 2. Én sem tudtam elolvasni a Szolgálólány meséjét soha, de ez az Alderman könyv tetszik. Qrva durva.

 3. brekkancs permalink

  Előre bocsájtom, nem olvastam egyik könyvet sem, Merle valahogy kimaradt. Az ilyen Szolgálólányok meg nekem túl sok, nem bírom elviselni a megaláztatást, kínzást sem az életben, sem filmen, sem sehogy.
  Szóval. Ha megnézed mondjuk az Instát vagy a divatoldalakat, láthatod, hogy már jó rég elkezdődött a férfiak ugyanolyan tárgyiasítása, mint a nőké. Kezdetnek a sima eyecandyként leközölt fotók, de mostanra tele a net, a világ magamutogató, pózoló, direkt szexis pózokba beálló férfiak képeivel. És ezt sokszor 🙂 nem egymásnak csinálják, hanem a nőknek.
  Én abszolút hiszek abban, hogy ha a nők kerülnének hatalomba, ugyanúgy használnák ki a férfiakat, ahogyan most a nőket amazok. Semmiféle változás. A hatalom, pénz erős hatást gyakorol a libidóra, a szex nem csak a férfiak számára egyfajta hatalmi játszma, hanem a nők is nagyon erősen befolyásolják a férfiakat már most is a szexen keresztül (a leghétköznapibb, szexmegvonásos büntetésekre elég gondolnunk), hatalommal párosulva meg ki tudja hol állnánk meg végül.

  • ennél ez sokkal komplexebb kérdés, nem szeretem a leegyszerűsítéseket

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: