Skip to content

Tudós

November 26, 2017

Kedvenc érve a genderrel kapcsolatos partriarchátus ellenes gondolatok kritikusainak a tudomány, meg a biológia. Mondjuk olyanok, akikkel személyesen is leállok vitatkozni, még szerencsére nem vették elő ezt a kártyát. Ez egyrészt azért szerencsés, mert ezek szerint elég jól húzom meg, milyen szinttől érdemes időt és energiát fektetnem egy beszélgetésbe, másrészt meg a vitapartnereim számára rendkívül szerencsés, mert ha bármelyikük is csak utalni mert volna valaha a nők biológiai szerepére, utána egészen biztosan komoly terápiára szorultak volna.

Pusztán csak hogy az ilyen kártékony és ostoba gondolatok ellen fegyvert adjak egy esetleges vitánál: amennyiben bárki is a női test evolúciós és a szaporodás folyamatában játszott szerepére hivatkozna, első lépésben kedvesen meg lehet kérdezni, hogy ebben az esetben a férfiak a faszért nem látják el az egész családot hússal és védik meg a törzs fizikailag gyengébb tagjai a támadásoktól. Ha ez nem elég, akkor fel lehet hívni a vitapartner figyelmét arra a tényre, hogy a férfiak az evolúciós kutatások szerint eleve csak azért jöttek létre, hogy változatosabbá tegyék a genetikai örökséget, a testük egy biológiai buhera, hiszen nőből csinálja őket a női test a méhen belül. Ebből adódóan sokkal instabilabb, kevésbé hatékonyabb a működésük és a korai elhalálozás bele van építve a rendszerbe, hiszen miután megtörtént a megtermékenyítés és az utódok elérték azt a kort, amikor önállóan gondoskodhatnak magukról (ami evolúciós szempontból valahol 10 év alatt van), már nincs rájuk szükség. Ellentétben a nőkkel, akiknek fogamzóképességtől függetlenül fontos szerepük volt a tovább generációk felnevelésében. Na, ennyit a biológiai és evolúciós szerepekről.

De tegnap olvastam egy cikket, ami megint csak azt mutatja, milyen iszonyatosan és mérgezően itatja át a szexizmus a tudományt és a tudósokat is. A fogantatással kapcsolatos szinte minden leírásban a petesejt egy passzív valami, ami semmit nem tesz, csak várja, hogy a legjobb spermium megérkezzen és megtermékenyítse. Érzékletes és igen együtt érző szavakkal szokták leírni szegény cuki kis gecik utazását a női test veszélyes bugyraiban és nagyon kevés szó esik arról, hogy a picsába került oda az a petesejt. A petesejt csak úgy ott termett, katapulttal lőtték át a petefészekből, nem kellett küzdenie, a nő sem érzett semmit. Bevallom, én se láttam még korábban ilyen részletesen és érzékletesen ezt a folyamatot, itt egy kurvajó videó róla.  Itt meg egy konkrét kép egy konkrét petefészekről. 

De mikor a petesejt már a helyén van, akkor sem passzív a viselkedése a fogantatásban, állítják bizonyos kutatók. Genetikai variánsok alapján arra jutott egy Joe Nadeau nevű fickó, hogy a petesejt választja ki, melyik spermiumot engedi be. Olyan állítások vannak a cikkben, hogy a petesejt egy aktív, egyenrangú szereplő az utódok létrehozásában, és evolúciós kontrollja van a folyamat felett.

Az emberi petesejtek szelekciós tevékenységéről állítólag még nem sok konkrét információ van, ami tök fura, tekintettel a mesterséges megtermékenyítésre, amiről szinte semmit nem tudok egyébként. De állati petesejtekről már van egy rakás adat, hogy használnak mindenféle kémiai eszközöket arra, hogy távol tartsák maguktól a nem kedvelt kis geciket és a csak megfelelőket engedjék a tűzhöz.

A cikkben még van egy csomó magyarázat az öröklődésről, amit viszont őszintén bevallom, hogy évek óta nem tudok rendesen befogadni, egyszer már rá kéne állítani az agyamat. De majd biztos lesz, aki megérti és érthetően elmagyarázza.:) Én megelégedtem azzal az infóval, hogy a petesejtjeink nem passzívak.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: