Skip to content

Fej

November 21, 2017

A Tűzoszlop óta pörgetem a processzort a háttérben a valláson, nagyon megtapadt a téma. Szinte kizártnak tartom, hogy valaha is csatlakozzak bármilyen egyházhoz, amióta olvastam Hararit, még az eddigieknél is kevésbé tudok komolyan venni dogmákat, ha nincsen racionális bizonyítékuk. És ez a konkrét vallások mellett vonatkozik a vegánságra, a pilatesre, a szexizmusra és minden egyéb úgynevezett elvi alapon működő sztorira.

Follettnél a protestáns-katolikus-anglikán ellentétek a történelmi háttér mellett főleg az egyes szereplők személyisége és a választott vallás összefüggései miatt voltak nagyon érdekesek. Nem gondolom persze, hogy Ken Follett lenne a világ legárnyaltabban ábrázoló szerzője, pont hogy rengeteg klisét használ, de legalább kifinomultabban, mint egy átlag sikerkönyves. Nevezhetjük akár manipulatívabbnak is, mivel nehezebb folyton rajta tartani az embernek a szemét, hogy hát azért viselkedik így ez az ember, hogy elérje, én egy bizonyos dolgot gondoljak róla, érezzek vele kapcsolatban. Az esetek többségében akkor is érzem ezt olvasás közben, ha jól csinálja az író, csak akkor kevésbé zavar, szépen belesimul a folyamatba. Ha otrombán próbál sulykolni, konkrétan szinte látom magam előtt, ahogy az író kiszól a könyvből, hogy mit akar mondani, huh, de kínos, szar érzés.

Amiről ez az egész megint eszembe jutott, az egy nagyon érdekes és meglepően jól megírt cikk a qubiton Vajna Tamástól a reformáció és a kapitalizmus összefüggéseiről. Vajna hatalmas meglepetéseket szerez nekem, hihetetlen, mennyire jót tett neki, hogy ott hagyta a HVG-t, de őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ilyen klasszul képes lesz megszabadulni attól az undorító értelmiségi modorosságtól, ami ott kötelező. Az első cikkei még nagyon nehezen olvashatóak voltak, emlékeztek a Péterfy interjúra? De ez bazmeg, kristálytiszta, gyönyörűen felépített, érdekes és érthető. Ja és nem túl hosszú, ami rohadt nehéz egy feladat.

Baromi érdekes, hogy ennyi rengeteg okos embernek ilyen limitált gondolkodása van egyébként, remekül bizonyítja ez a rengeteg vallás és gazdaság összefüggései kutatás, mennyivel okosabb náluk Harari. Aki egyébként elképesztően cuki ember, a múltkor néztem vele valami pódiumbeszélgetést, ahol kérdésekre kellett válaszolnia és amikor egy olyat kapott, amin még nem gondolkodott, megmondta, hogy ő egy lassú ember, nem tud szellemesen riposztolni, csak ha már beillesztette a dolgot a kis rendszerébe. Hát nem imádnivaló?

Na szóval az a baj a vallás és a közgazdaság vagy a vallás és a szex vagy a vallás és a gasztronómia összefüggéseinek kutatásával, hogy ugyan statisztikailag tök érdekes dolgokat tud produkálni, de mivel az adott vallás maga csak egy bizonyosfajta gondolkodás tünete, hát valódi magyarázatot nem fog adni a jelenségekre. Nem azért rendmániás valaki, mert református, hanem azért lesz református, mert szüksége van a rendre. És nem azért tekintélytisztelő egy katolikus, mert ezt mondják neki a templomában, hanem mert eleve ebben a felállásban érzi magát jól. Nem mondanám, hogy ez egy hű de nagyon végiggondolt elmélet, amivel most mindent meg tudok magyarázni, mert még baromira az elején járok a gondolkodásban, de elég szépen fordulnak be a dolgok a helyükre. És azért nagyon klassz, mert teljesen ideológia és minősítésmentes. Azon dolgozom ugyanis, hogy ha már képtelen vagyok minden embert szeretetreméltónak látni, legalább megmagyarázható és elfogadható legyen számomra a viselkedésük. Kicsit olyasmi ez persze, mint az összes előítélet vagy a vallás és a közgazdaság kapcsolatának kutatása, a megértés vágya vezérel, csak próbálok a felszínnél jóval mélyebbre menni, hogy ne tapadjon rá semmi. Vicces módon a kutyatréninges gondolkodás itt is beüt, végül is mind állatok vagyunk, jó ezt tudni. És természetesen abban a pillanatban, hogy a testi vágy is szerepet játszik a sztoriban, hiába látom tisztán a másikat, mintha leöntenék az érzékelésemet cukorsziruppal,, mindenhová befolyik és elhomályosítja a tényeket.

Baromi unalmas vagyok, hogy folyton a neurodiverzitással és a szenzoros érzékenységgel jövök, de mivel ezek sokkal elemibb dolgok, mint hogy ki milyen országban született vagy melyik egyháznak, diétás mozgalomnak, pszichológiai irányzatnak a követője, nekem könnyebben érthetővé teszik a dolgokat. Nem tudnám még ezt mások számára is érthető rendszerbe szervezni és nem is biztos, hogy valaha menni fog a dolog. Szerencsére a világmegváltás soha nem szerepelt a vágyaim között, engem az mozgat, hogy lássam, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a fogaskerekek. Néha, bizonyos problémáknál már egész jól megy.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: