Skip to content

Rendes

October 18, 2017

A héten az új Ken Follettet olvastam, a Katedrális harmadik részét. Nem volt olyan jó, mint az első kettő, de azért szerettem. Nem tudom, mitől van, de most nagyon érzem benne azt a rengeteg munkát, amibe kerül, hogy sok szálon sok dolog történik és a fikció összeér a történelemmel. Nem izzadságszagú, de azért erősen mesterséges, még ha hasznos is.

A fő szerelmespár mellett, akik hol egymáséi lettek, hol meg nem, nekem a vallás játszotta a legnagyobb szerepet. Persze eddig is fontos volt mindkét könyvben, de most a reformátusokkal együtt aztán végképp uralta a sztorit. Nem is maga a vallás, hanem a hozzá kapcsolódó erőszak az, ami igazán elszomorított. Mert tőlem aztán mindenki abban hisz, amiben csak akar, amíg nem az az életcélja, hogy másokra is rákényszerítse a saját elképzeléseit. Hiába tanultunk a vallásháborúkról, valódinak érződő emberek átélhető érzésein keresztül sokkal nagyobbat üt az egésznek az ocsmánysága és értelmetlensége.

Különösen, amikor az ember már olvasta Hararit is és mindenről AZ jut az eszébe. Hogy ezek a dolgok nem léteznek, csak a fejünkben. Hogy az erkölcs, a vallás, a törvények, az országhatárok, az intézmények, a nemzetiségek mind csak a civilizációhoz szükséges egyezségek, amelyek csak azért létezhetnek, mert a többség hisz bennük, de legalábbis elfogadja a létezésüket.

Pár száz évvel ezelőtt Hararinak nyilvánvalóan esélye nem lett volna az életben maradásra, már zsenge gyermekkorában kinyírják, amikor elkezd mindent megkérdőjelezni. Ha mégis megéli a felnőttkort, máglyán vagy börtönben végzi.

Nekem is félelmetes volt elsőre belegondolni, hogy nem csak a takarításban nem létezik objektív minimum (járványügyiben kiegyezhetünk, az tudományosan bizonyítható), de erkölcsi alapon semmiben sem. És persze a tudományosnak mondott tényekben sem bízhatunk meg maradéktalanul, hiszen évszázadokon keresztül állították, hogy a színesbőrüek alacsonyabb rendűek és a nők agya nem alkalmas a tanulásra. Kurvára fárasztó dolog ez az állandó gondolkodás és információgyűjtés. És rohadtul ijesztő rájönni, hogy azok a dolgok, amikre az ember az értékrendjét építi, valójában nem léteznek.

Persze ettől függetlenül mindenki abban hisz, amiben akar. Alapozhatja értékrendjét a tisztaságba és rendbe vetett hitére, az emberi jogok védelmére vagy bármelyik vallás parancsolataira. Csak legalább hátralépne előtte és tudatosan tenné ezt, látva, hogy enélkül neki nem megy. Ezt magamnak is mondom, hiszen a pszichológiai és biológiai kutatások eredményei, amik olyan boldoggá tesznek, amikor azt mondják, amit hallani akarok, sem megkérdőjelezhetetlenek. De lassan megszeretem ezt a határtalanságot, csak akkor dühödök meg, amikor egy nyilvánvalóan üres terepen valaki ragaszkodik hozzá, hogy ott igenis kerítések vannak, csak mert ő a fejében odaképzeli őket.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: