Skip to content

Nyári jók

September 18, 2017

Mondom, hogy ömlik rám a szexszel kapcsolatos tartalom, ma már kétszer felbasztam az agyam álszent ostobaságokon, majdnem meg is írtam, de sajnos hiába esik jól közben a hülyeségen pörögni, valójában tartósítja a rossz érzéseket bennem. Persze néhány olvasót megnevelek vele talán, de most inkább pozitív közszolgálatot végzek. Úgyis itt van draftban ez a lista már egy ideje.

Na szóval, mi jót olvastam a nyáron. Mármint, ami új, mert volt csomó, amit csak újráztam, hihetetlenül meg tud nyugtatni egy ismert történet kellemessége. Például a Hideghegy, ahogy hömpölyög előre biztonságosan, megállíthatatlanul, gyönyörűen.

A boldog hentes felesége, Bíró Zsófia

Ez azért ambivalens, mert borzalmasan szexista, de egyfajta szomorú realista módon és közben azért sokszor hangosan röhögtem. Az író Takács Lajos felesége, szóval eléggé első kézből van tapasztalata a szakácsok őrületéből, bár Takácsot pont nem ilyennek képzeltem, ez inkább egy Krisztián típusú séf. Nem mintha bármelyiküket ismerném rendesen. Elég rövid és ez jól is van így, mert a stílusa miatt nem is bírná el a súlyt, részletekben csúszott le nekem is. Kedvencem a részeg hűtőkamrás tetoválós jelenet.

Michael Cunningham, Otthon a világ végén

Ó, hát ez csodálatosan kellemes meglepetés volt. Simán lehet, hogy felveszem az újrázós könyvek közé. Annyira szeretetreméltók a karaktereket a szeretetreméltatlanságukban, nagyon szeretem, amikor nagyon ellentmondásos embereket ismerhetek meg annyira, hogy végül megkedveljem őket a rossz döntéseik ellenére is. Az egész ott van filmen a fejemben, kicsit félek is megnézni a mozit belőle, pedig Robin Wright! Colin Farrell! Sissy Spacek! Most eszembe jutott, hogy az Aranykalitkát meg dühöngve félbehagytam, mert ellentmondásos volt a főszereplő és hogy vajon mi a különbség? Talán ebben a könyvben senki nem akkora bunkó, mint az Aranykalitkában. De lehet, hogy csak érthetőbbé teszi Cunningham a tahóságot? Majd még forgatom ezt kicsit a fejemben.

Szikamorfán születtem, Edward Kelsey Moore

Na ez nagyon szórakoztató. A végén egészen megdöbbentem, hogy pasi írta, mert annyira nőkről szóló, kicsit misztikus, mesés, picsulós darab, de elég rendesen megírva. Ezt is el fogom még olvasni szerintem, mert gyorsan haladós, majdnem minden karaktert kedveltem és nem volt szélsőségesen rózsaszín. De egy kicsit azért igen.

Cynthia Swanson, Nővérek könyvesboltja

Ezt az elején imádtam, mondtam is Isoldénak, hogy ez olyan, mintha róla szólna. Annyira okos, önreflektáló, kedves a főszereplő, azonnal a barátnője akartam lenni. Ez sokáig így is maradt, amíg a könyv stílusa meg nem változott és akkor nekem eléggé ellaposodott, de ettől függetlenül nagyon is kedves kis darab, csak sajnálom, hogy arra futott ki, amire. Mennyire jó arc vagyok már, hogy nem spoilerezek, mi?

Alice Hoffman, Gyönyörű titkok múzeuma

Egyszer már írtam Hoffmanról, hogy mennyire hullámzó, tetszik-e egy könyve vagy sem. Azért azt mindenképpen csodálom benne, hogy ennyire különböző könyveket ír. A Gyönyörű titkok múzeuma egy elképesztően kedves, baromi izgalmas és értelmes alternatív történelmi regény a 20. század elejéről tele feminizmussal és romantikával. A misztikus vonatkozás miatt még ezt sem bántam, szépen elemelte a valóságtól. Nagyon kéne belőle film, de ha nem csinálnak, az sem az én bajom lesz, mert az én fejemben már ott van az egész. Ezen felbuzdulva elolvastam a Galambok őrizőit is, az nekem meh és újráztam A tizenharmadik boszorkányt, az még mindig cukika. De a Gyönyörű titkok múzeuma szerintem a legjobb könyve Hoffmannak.

 

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: