Skip to content

Frankós

August 22, 2017

Vannak viták, amiket kénytelen vagyok újra és újra lefolytatni, pedig már jóideje kurvára nem élvezem ám. Én alapjában véve egy szélsőségesen indulatos, kifejezetten agresszív ember vagyok, néha sajnálom is, hogy az emberek nem láthatják azt a kibaszott nagy mennyiségű munkát, amit abba fektettem, hogy ne ordítsam le a fejüket, amikor nyilvánvalóan nevetséges ostobaságokat beszélnek.

Mondjuk most inkább abban az állapotban vagyok, hogy sírni szeretnék, amikor ugyanazokat a szar kliséket vágják a fejemhez. Persze férfiak. Az utóbbi hónapokban ugyan még azt nem kaptam meg, hogy agresszív vagyok és/vagy harcias feminista, amiért felhívom a figyelmet egyértelmű kommunikációs hibákra, de simán lehet, hogy ettől még ott van valahol a háttérben.

Olyan ez, mint amikor a múltkor a narancsban Erika Lust azt mondta, hogy az etikus feminista pornókészítésnél ügyelnek rá, hogy egyenlő bért kapjanak, biztonságos körülmények között dolgozhassanak a színészek és az egészségük se sérüljön. Hát bazmeg, ez a baj a világgal, hogy ezt feminizmusnak hívják emberek, amikor ez alapvető emberi jog.

Ugyanígy semmi, de semmi köze se hozzám, se a feminizmushoz a következő három kommunikációs szabálynak.

  1. Amikor valaki nyilvánvalóan zaklatottan elmondja, hogy megbántottad valamivel, akkor NEM VONOD KÉTSÉGBE AZ ÉRZÉSEI HITELESSÉGÉT. Nem röhögsz, nem mondod, hogy túloz, hogy hisztizik, hogy menstruál, hogy stresszes. Erre egészen konkrétan egyetlen helyes válasz létezik: sajnálom. Ez nem jelenti azt, hogy bevallottad a felelősséged, semmi mást nem mondasz ezzel, mint hogy sajnálod, hogy rosszul érzi magát.
  2. Ha a megbántott fél azt is elmondja, miért érezte rosszul magát, NEM KEZDESZ VELE VITATKOZNI, HOGY AZ NEM ÚGY VOLT. Nem is magyarázod meg, hogy ő mit értett félre és hogy kellett volna valójában értenie. A helyes válasz, meglepetés!!! továbbra is az, hogy sajnálom. Cifrázhatod, hogy sajnálom, hogy rossz volt neked, nem volt szándékos.
  3. Nem tudom, a három dolog közül melyik  a legkínosabban pitiáner, én azt hiszem, ettől az utolsótól szoktam legjobban kiakadni. NEM MONDOD, HOGY DE TE IS. Ez a legóvodásabb, legostobább dolgok egyike, amit ember tehet, mert kurvára sehová nem visz, csak egy értelmetlen vagdalkozás lesz belőle. Ha végeztetek a partner sérelmével, te is elmondhatod, neked mi fáj.

A helyzetet nyilván jelentősen megkönnyíti, ha mindkét fél kerüli a mindig és soha szavak használatát, ha nem minősítik a másikat és közléseikben igyekeznek én üzeneteket küldeni. Illetve, ha nem alkotnak véleményt elégtelen információ alapján.

Ha valaki most hall/olvas ezekről a dolgokról először, hadd mondjam el, hogy ezek nem az én, tagadhatatlanul meglehetősen okos kis fejemből pattantak ki. Ezek a működő és tisztességes emberi kommunikáció alapvető szabályai, amiket sok szakember rakott össze és a tapasztalat is igazolt. Nekem sem megy mindig, de azért az átlagnál sokkal jobban csinálom.

Nyilván ezek ellentétével is lehet eredményeket elérni, elég, ha a magyar kormányra vagy arra az izére gondolunk, amit most amerikai elnöknek hívnak. De hogy nem lesz boldog párkapcsolatod, szerető gyerekeid, ha így viselkedsz, az is kurvára biztos. Lehet sok pénzed, hatalmad és mindkettővel kitörölheted a seggedet hosszú távon.

Advertisements

From → Uncategorized

2 Comments
  1. Ahh ez de ott van!
    Továbbgondolva: én ennyi idősen még mindig sokkos vagyok attól is itthon, ha egy beszállítónak szólok hogy ezésez nem lett jó (pl. elbasztad a névjegyen a logót grafikuskám) akkor nem az a válasz, hogy sajnálom, javítom, hanem három emailváltás egyre hatalmaskodóbb hangnemben arról, hogy _márpedig_ Mac-en úgy néz ki, és miért nem Mac-et használok és tudom-e egyáltalán, mi az a Word? Egyetlen kibaszott hatalmi harc az egész még olyan helyzetekben is, ahol teljesen egyértelmű, hogy így csak veszíteni lehet.

    • igen, nagyon nehéz, mert abban a pillanatban, hogy valaki kritizálva érzi magát, azonnal védekeznie kell, hogy mégse, mert ugye ha hibáztál, akkor értéktelen vagy. olyan nagyon szomorú

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: