Skip to content

Olvasós

February 5, 2017

Ismeritek azt az érzést, amikor bedugjátok a fejeteket egy könyvbe és már rögtön az elején lehet tudni, hogy ez leterít, kikészít, jó lesz, de megrázó, talán mégse kéne? Ezt játszottam tegnap Peter Heller Kutya csillagképével.

Beleolvastam, aztán letettem, csináltam mást, mert tudtam, ha folytatom, nem állok fel belőle. Aztán éjfélhez közeledve már muszáj voltam átrohanni az utolsó harmadán, hogy el tudjak aludni, lássam, mi a vége. Vissza fogok menni, mert a történet és a szereplők mellett pont a stílusa volt a másik, amit imádtam.

Apokaliptikus sztori, influenza járvány, az emberiség nagy része meghal, a főszereplő életben marad, kutyája is van. Nem tudok rá jobbat mondani, mint hogy Hig a legkedvesebb emberek egyike, akiről valaha olvastam. Még lúzernek is mondhatnánk, ha nem lenne okos és szórakoztató. De a jósága fontosabb mindnél nekem.

Én azt hittem egyébként sokáig, nagyon sokáig, hogy mindenkinek ilyen az olvasás, egy buborék, amibe bármikor bemászhatsz, megvéd, átalakít. Illetve tudtam én, hogy vannak kevésbé szerencsés emberek, akiknek ez nem megy, de azt hittem, azért van, mert kevésbé okosak.

Csak mostanában jövök rá, miután több embert is megismertem, mondjuk mind férfi, akik nem hülyék, még értelmesnek is mondanám őket és olvasnak is, de csak cikkeket, legfeljebb nonfictiont. Az irodalom viszont nem megy nekik.

Ha rákeresnék, biztos találnék róla sok infót, hogy ez vajon a belső képalkotási képesség sérülése, mert nem olvastak nekik mesét gyerekkorukban vagy eleve másfajta huzalozás, de erről keressenek ők kutatásokat. Már ha érdekli őket.

Mert azt látom, hogy eléggé irigykednek. Ahogy alvajáróként közlekedem körülöttük, húzom magam után a vastag köldökzsinórt, ami összeköt a sztorival a könyvben vagy a kindle-ben, nem szívesen nézek fel, válaszolok kérdésekre, csak egy pohár vízért és egy almáért jöttem, vissza kell mennem azonnal, hagyjál.

Szegények.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: