Skip to content

Csak jót akarnak nekünk

August 3, 2016

Ezt csináltam tegnap, de a szerkesztőm, nagyon helyesen és teljes joggal kiherélte. Nekem viszont szükségem van rá, hogy megjelenjen.

A szoptatás világhete van, mindenki tudja, az anyatej a legjobb a babának. Mégsem kapják elég sokáig – legalábbis a dietetikusok közleménye szerint.

Mára gyakorlatilag csak olyan iránymutatás létezik az újdonsült szülők számára, amely a szoptatás fontosságát hangsúlyozza. A szakértők világszerte a 6 hónapos korig történő kizárólagos szoptatást, majd (szilárd étellel kiegészítve) annak folytatását javasolják – áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss közleményében, amelyet a szoptatás hete alkalmából adtak ki.

Egy friss iparági felmérés szerint az első három hónapban tízből kilenc anya szoptatja gyermekét, ám később ez a szám drasztikusan csökkenni kezd: féléves korukra a csecsemők fele, 1 éves kor felett pedig már csak a babák negyede kap anyatejet, Abban mindenki egyetért, hogy az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása különösen fontos: az optimális fejlődés mellett több felnőttkori népbetegség megelőzésében is kulcsszerepet tölt be. 

De akkor hová tűnik az a rengeteg kezdetben oly lelkes anya? Miért hagyja abba felük a szoptatást a mire a baba féléves lesz?

Talán nem tudják, mi erről a véleménye a Honvéd Kórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetőjének, Dr. Nádor Csabának. „Fontos, hogy a születést követően azonnali bőrkontaktus alakuljon ki anya és gyermeke között, és támogassuk az újszülött mellretételét, hiszen az anyatej már az első pillanattól védelmet nyújt a szervezet számára, valamint a szopási ösztön is az élet első 30-40 percében a legerősebb. Az ilyenkor termelődő előtejet a baba első védőoltásának is nevezik, amely a benne lévő tejcukornak köszönhetően az újszülött vércukorszintjét is beállítja. A féléves korig vagy lehetőség szerint ennél is tovább tartó, folyamatos anyatejes táplálás azonban legalább ilyen fontos” – mondta a jó doktor úr.

Ha ez ilyen fontos a dietetikusok, a védőnők és az orvosok szerint is, akkor bizonyára mindkét szövetség és a kamara összes vonatkozó szakembere képben van azzal kapcsolatban, hogyan segítheti elő munkája során a szoptatás néha rendkívül nehéz folyamatát. Bizonyára minden szülészet immáron bababarát, de a Honvéd Kórházé bizonyosan és saját szoptatási tanácsadóval is rendelkeznek, hogy a náluk szült asszonyok és lányok megkapják a megfelelő tanácsokat, eszközöket. Ja, nem, a honlapjukon egyetlen szó sincs a szoptatásról. 

Ha az anyatejes táplálás ilyen fontos, akkor bizonyára össznépi támogatás övezi magát a tevékenységet, a közösségi terek nagy része rendelkezik szoptatós szobával, az emberek pedig meghatott mosollyal az arcukon nézik, ahogy a csecsemők hozzájutnak a számukra létfontosságú táplálékhoz. Óh, bocsánat, el is felejtettük, hogy mintha ezzel a ponttal is lenne némi gond, hiszen még egy bölcsődében is problémát jelenthet a nyilvános szoptatás.

Mellgyulladás és a tej mennyiségének csökkenése miatt adják fel a legtöbben – áll a közleményben. Sőt, még a kisebesedett mellbimbókat is megemlítik, elismerve ezzel a szoptatás elképesztő terheit a nő számára.

A közlemény az eredeti szövegben következetesen „anyukaként” emlegetett nők pszichés igényeit is elismeri. „Fontos az is, hogy minél kevesebb stressz és társadalmi nyomás nehezedjen azokra az anyukákra, akiknél problémás a szoptatás” – mondják. Majd a következő bekezdésben a szoptatás befejezésének káros hatásairól értekeznek, amelyek természetesen mind a nők felelősségét képezik. Mindezt a társadalmi nyomás és a stressz csökkentése szándékával – gondolom.

A közlemény szerzőinek figyelmét azonban sajnos egészen véletlenül elkerülte a szoptatással kapcsolatban rengeteg releváns információt tartalmazó szoptatasportal.hu, amely számos tévhitet eloszlat, kérdést megválaszol, ráadásul pedig naprakész az angol nyelvű szakirodalomból is. 

Azt már csak most írom hozzá, de tegnap is gondoltam, hogy abban az országban, ahol ennyi gyerek éhezik, vajon hány csecsemő anyja nem jut elegendő megfelelő táplálékhoz? Pedig ha a tejtermelő állat nem kap eleget és elég jót enni, nincs termék sem. Akárhányszor mondják el neki, hogy ez a dolga – a kurva életbe már.

Advertisements

From → feministás

2 Comments
  1. Örülök, hogy szükseged volt ra, hogy megjelenjen es en is elolvashattam 🙂

  2. Helén permalink

    Tegyük hozzá, a szakértők közben arra jutottak, hogy a fejlett világban kb. 4 hónapos korban érdemes kezdeni a hozzátáplálást (mert fejlettebbek a babák és emiatt korábban nyílik meg az az időablak, amelyben alacsony allergiakockázat mellett lehet őket hozzászoktatni az ételhez).
    Az anyákat érő stresszt pedig már azzal is szignifikánsan lehetne csökkenteni, hogy nem anyukázzák folyton az anyákat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: