Skip to content

Az internetek

March 23, 2016

Nem tudom pontosan, mikor kezdtem el internetezni, de majdnem 20 éve lehet. Nem voltam én valami hatalmas technológiai forradalmár, csak egy nagy nemzetközi szervezetnél dolgoztam, ahol az email használata már nagyon korán természetes volt. Ráadásul egy épületben székeltünk az egyik első internet szolgáltatóval, így gyakorlatilag rajta ültünk az akkor szélessávon. Annyira el voltam kényeztetve, hogy az első cikkemmel gallyra vágtam az Internetto mail szerverét, mert nálunk a cégben nem volt gond sosem a levelek mérete.

Aztán persze megtanultam mindent, éjszakákat chateltem ismert és ismeretlen emberekkel, fórumoztam sokat, új emberekkel találkoztam, tanultam egy csomó dolgot, volt zaklatóm is. Annyira belejöttem, hogy rövid idő múlva pénzt is kerestem a netezéssel és hamarosan két full time állásajánlat közül választhattam. Azóta nagyon sok időt töltök a neten és jól éltem éveken át feleslegesnek tűnő dolgok olvasásával, csinálásával. Egészen biztos vagyok benne, hogy ha az ember kreatív és motivált, nincs az az értelmetlennek látszó netes tevékenység, amiből ne tudna hasznot húzni.

Értelemszerűen a gyerekeim netezhettek kezdettől fogva, először csak az én gépemen. Aztán kaptak egyet közösen a szobájukba több mint 15 évvel ezelőtt, egy darabig azzal kellett beérniük, de az biztos, hogy amikor a kicsi megszületett, már mindkettőjüknek volt sajátja. Mondjuk egy kibaszott jó rendszergazdával éltem együtt, szóval nem volt nehéz felszerelni az egész családot. Voltak néha gondok persze, találtunk az egyik gépen kívülről rátelepített pornószervert, de ezt mindig is inkább a windows biztonsági problémájának tekintettem.

A nagyok tulajdonképpen organikusan együtt nőttek fel a magyar internettel, az életük szerves részévé vált. Mindketten profi módon használják a munkájukban, számos esetben jobban, mint én, ami klassz, mert kérdezhetek tőlük. Néha szoktunk hatalmasat vitázni a különböző csatornák elérésének hatékonyságáról, a fiam még mindig nem igazán hisz az Instagramban, a lányom igen, szerintem célcsoporttól függ.

Mivel nincs tévénk, a kicsi a dvd-k mellett a youtube-n nőtt fel. Mielőtt olvasni tudott volna, már képes volt kezelni a gépet, megtanulta az ikonok jelentését, úgy állítottuk be, hogy látszódjon a videó file-ok thumbnailje, megjegyezte, melyik folder hol van. Kirívóan hamar lett saját gépe, amit felügyelet nélkül használhatott, netezhetett is. Nyilván folyamatosan adagoltuk neki a technikai veszélyeket és sokat beszéltünk arról is, hogyan viselkednek az emberek, mire figyeljen. Negyedikes korában már jobban keresett a neten, mint az osztályfőnöke, bár ez sajnos nem a gyerek teljesítményét minősíti elsősorban. Nemrég sírva mesélte, hogy véletlenül rákattintott a windows 10 frissítésre és ezt ő nem bírja ki, vissza kell csinálni, mert akadozik a vlc és nem elég jó videókártyája hozzá.

A Facebookot sokáig utáltam, aránylag későn regisztráltam. Önmagában az úgynevezett emberi kapcsolatok nem érdekeltek, de szakmai szempontból kurvaérdekes egy eszköz. A kommunikációs lehetőségek miatt szippantott be és rengeteget tanultam belőle. Sokan sokféleképpen használjuk, bizonyos típusú felhasználó a halálba tud idegesíteni, de hálistennek könnyű nem látni egyes dolgokat és egyes tartalomforrásokat. Nyilván nem véletlen, hogy nálunk az egész család hasonló stílusban nyomul.

Azzal a céllal ültem neki, hogy leírom, mi mit hogyan csinálunk a gyerekkel, hogy biztonságban használhasson minden opciót, de közben rájöttem, hogy ez túl sok személyes információt adna ki. Magammal kapcsolatban már kevés fenntartásom van, de a gyerekeim életéről igyekszem nem beazonosíthatóan beszélni nyilvánosan.

A végső tanulságot viszont szívesen megosztom: ha a gyerek nem jól használja az internetet és úgy általában a technológiát, az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy te magad is rosszul csinálod és/vagy nem tanítottad meg hogy csinálja jól. Ne próbáld meg külső forrásokra kenni a felelősséget, attól a helyzet nem lesz jobb. Igen, tudom, nagyon fárasztó dolog megtanulni, mi hogyan működik és képben lenni, de minél hamarabb elkezded, annál kisebb az esélyed, hogy rövid időn belül teljesen elveszted a kontrollt. Az úgyis bekövetkezik. Az a feladat, hogy mire a gyerek elég nagy lesz hozzá, hogy az ellenőrzésed nélkül is használja, már birtokában legyen a megfelelő tudásnak és képes legyen ésszel csinálni. És ebben a tiltás rohadtul nem fog segíteni, de az sem, ha démonizálod a témát.

Advertisements

From → gyerek

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: