Skip to content

Lajka és az összes többi

December 11, 2015

A gyerek szerdán örömmel mutatta, hogy valahonnan szerzett egy Lajkás kitűzőt. Hogy milyen menő, mert Lajka volt az első kutya az űrben. Büszke volt a kutyára és a tudományra is, meg a kitűzőre is. Sajnos nem tehettem meg, hogy nem mondom el neki az igazat.

Stamps_of_Hungary,_001-07_(cropped)

Nem értette. Hogy küldhették fel úgy, hogy tudták, nem jöhet vissza? Minél többet kérdezett, annál dühösebb és szomorúbb lett. Kurvaszarul éreztem magam, amiért így elrontottam a kedvét, de tényleg nem volt választásom. Mert tudom, milyen érzés, ha meghagynak ebben a hitben és csak később mondják el, mi is történt valójában – az talán rosszabb, visszagondolni az eltelt időre, amíg végig tévedésben éltél és a másik hagyta, holott a kezében volt a kulcs.

Azért most lehet, hogy mégis jobb lett volna kussolnom, mert Lajka valódi sorsával egy feneketlen és undorító gödör fedelét vettük le. Talán képes lesz egy darabig úgy tenni, mintha nem létezne, ha ezt akarja, én biztosan támogatom benne, nem fogom odarángatni a szélére és mutogatni, hogy nézd, milyen mocskos. És mégis milyen hasznos.

Nem szeretem a témát, de kénytelen vagyok elismerni, hogy látom a hasznát. Mondjuk Lajkának pont ott és akkor nyilván nem lett volna kötelező, rengeteg lehetőség lett volna másképp eljutni ugyanoda, csak ugye felülről verték a fejüket az eredményért. De az a rengeteg kutya és majom és még ki tudja, milyen állat, aki a gyógyszerkutatásért szenvedett, azt szeretném hinni, hogy annak volt értelme. A kozmetikai iparban minden gond nélkül tiltanám be, ugyanis a világnak nincs szüksége több kozmetikumra. Aki fejleszteni akar, az oldja meg, konkrétan leszarom a rúzs és szempilla spirál fejlesztéseket.

A szerdai beszélgetésnek ott lett vége, hogy a tudomány mennyire nem tiszta, főleg, ha összefüggésben van a hadászattal. A német rakétatudósok jártak a fejemben, akiket az amerikaiak a világháború után befogadtak, szeretgettek és dolgoztattak. Korábbi tetteik mindenféle következménye nélkül.

Mindez erről az esetről jutott eszembe. Nagyon másnak látszik és remélem, az is.

Advertisements

From → gyerek

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: