Skip to content

Közös

October 19, 2015

Tudom, hogy naiv vagyok, de a JPÉ jegyében mindig is azt gondoltam, hogy amit közös pénzből veszünk, azt közösen használjuk. És amit közös pénzből veszünk, arról közösen döntünk.

Most nyáron végre elmentünk megnézni az oslói operaházat. Persze nagyon tetszett, mint épület is, bár közelről nem annyira izgi, inkább érdekes, főleg attól voltam oda, hogy belül megint rengeteg a fa. Két dolog maradt meg bennem leginlább. Az egyik, hogy a földszinten minden műhely hatalmas ablakok mögött van, kívülről láthatod a kosztümösöket, parókásokat, díszleteseket, ahogy dolgoznak. A másik, hogy van benne étterem, kávézó, illetve egy bolt is, az épület egy része így nyitva van nem csak előadások alatt. Része a környezetnek, a közösségnek.

forrás: http://www.bonappetit.com/wp-content/uploads/2012/07/oslo-6.jpg

oslo-6

Mondhatnánk, hogy persze, de nem olyan régen épült, így könnyű. Amire én meg azt mondanám, hogy a MÜPA és a Nemzeti Színház is mostanában épült, aztán mire mentünk velük?

mupa

Úgyhogy nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy a magyar operaházban kávézó nyílik, ami nem csak előadások alatt lesz nyitva. Merhogy majd milyen jó lesz, az emberek bemehetnek kávézni, megszokják, megszeretik, közel kerül hozzájuk az épület, a téma. Erre mondja tegnap az üzemeltető (Zsidaiék Roy gyermeke), hogy ja, nem. Nem az a cél, hogy bárki bemenjen. Hanem, hogy visszaadják a régi fényét, meg a hagyományok és az elődeink, akik az egyik legnagyobb pezsgőfogyasztók voltak Európában.

Hát, nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, az én elődeim kurvára semmi pezsgőt nem ittak. Szándékosan fogalmazok demagóg módon: azt a rengeteg buborékos alkoholt bizony egy szűk elit itta meg az ország többségének kizsákmányolása árán. Ezt persze lehet követendőnek tekinteni, csak olyan kínos a 21. században ilyesmire áhítozni. És azt mindenképpen a pezsgővedelők javára kell írni, hogy főleg a saját (ilyen-olyan módon megszerzett) pénzükből fenntartott intézményekben hódoltak a kedvteléseiknek.

Közönséges és fárasztó dolog ez a társadalmi érzékenység, mert el kell hozzá ismerni, hogy léteznek emberek rajtunk kívül is. Nem is várom el, hogy mindenki csinálja, megterhelő, tény. Én már attól is boldog lennék, ha legalább kommunikációs szinten létezne valamiféle elvárás, hogy kínos legyen folyamatosan azon verni magunkat, milyen csodálatos is volt az élet a régi szép időkben.

A kávéház és az új bár egyébként szép, a kaját még nem tudom. A pezsgő meg baromi finom volt, Kreinbacher.

Advertisements

From → Uncategorized

7 Comments
 1. Dehát a MÜPÁban is van étterem meg kávézó meg könyvesbolt és egy csomó program a hangversenyeken kívül is, ingyen is.

  • nem látom túl reálisnak, hogy a müpába bárki is betérjen egy kávéra, aki nem eleve oda ment

 2. a müpában nincs kávézó? mintha lenne.

  • azon a helyen akármi is lehet, úgyse megy oda senki a kávé-tea kedveéért

 3. másik anna permalink

  haho, en szoktam menni a mupaba csak ugy, nem program miatt. HA nem lennek valami elkepesztoen finnyas / hatarozott izlesu kavet illetoen, akkor amugy pont kavezni jarnek oda, sajnos a sutijeik is szarok szoval nem is sutit enni, de tenyleg legalabb 10-15-szor mentem oda mar nem program miatt az utobbi 2 evben.
  sot amikor volt a mentorprogram es arrol volt szo foleg telen hogy hova lehet menni ugy a mentoralttal, hogy az ne is privat ter legyen es ne is keruljon penzbe, akkor en pont ajanlottam a mupat mert jokat lehet bamszekodni az ablakbol meg van tere annak h csak leuljon az ember es dumaljon v olvasson. mentunk is oda amugy a turkmen csajjal is, akit en mentoraltam, szerette is.

  egyuttal leirom azt is h sikitozni kezdek rendszerint a magyar muzeumi bufek kinalatatol, valojaban sztem a legeslegjobb programok kozott van jo muzeumbufebe jarni, fuggetlenul attol, hogy a muzeumba is bemegy az ember vagy nem. a soksok szar kozott udito kivetel volt a mucsarnok ahova szinten nem egyszer csak direkt borozni mentunk vagy vacsorazni (500 alatt volt egy szelet quiche, raadasul finom is volt, joidoben kint az oszlopok alatt, este meg rosszidoben az alagsorban), persze miota megvaltozott a profil, nem jartam arra, mergemben talan berugnam a falat is, ez meg korabban volt. a neprajzi muzeum kulon fajdalmas, oda nagyon sokszor megyek es egeszen kritikan aluli a bufeje, a masik ugyanilyen kriminalis a nemzeti galeria, rettenetes amikor egy orult jo kiallitas utan vegul ismet csak szodat innek miutan megnezem a kinalatukat. a gross arnod persze csak egy galeria de a hireik alapjan jol nyomjak, valamikor el akarok nezni oda.

  • hát ez tök jó:) akkor most már része a MÜPA a város szövetének?:))

   • másik anna permalink

    tartok tole, hogy az nem tul mervado h en jarkalok oda. annyi fele maszkalok ami nem nagyon resze a default bp-szovetnek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: