Skip to content

Közönséges

October 11, 2015

Amikor kiderül, hogy évek óta rendszeresen és elég szenvedélyesen futok, sokan megkérdezik, járok-e versenyekre. Közelebbi ismerősök már eleve a konkrét versenyre kérdeznek rá, hogy akkor ott leszek-e az éppen aktuális akármin. És általában kicsit meglepődnek, amikor őszinte felháborodással a hangomban mondom, hogy dehogy, isten ments.

Egyszer voltam futóversenyen, azóta kerülöm, ha csak tehetem. Tudatlanul és ártatlanul kimentünk a ligetbe a gyerekkel egy hétvégén, még évekkel ezelőtt és belebotlottunk valami verseny befutójába. Egy életre szóló trauma volt, azóta is a frász jön rám minden alkalommal, amikor meglátom, hogy már megint rossz időben kerengek a szokott útvonalamon. Egyrészt valódi undort és rémületet érzek ennyi embert egy rakáson látva. Ha valami intellektuális téma mentén gyűltek össze, kicsit kevésbé heves a reakcióm, de akkor sem bírom sokáig. Legutóbb a Michael Nyman koncerten utáltam azt a pár ezer embert, akik összejöttek megmutatni az új ruhájukat a MÜPÁ-ban.

Másrészt egy futóverseny jelentős részben nem a futásról szól, az az érzésem. Inkább egyfajta tömegrendezvény, buli, ahol a nép többségének fontosabb az együttlét, mint maga a mozgás. És a tömegrendezvény jellegből adódóan minden tényező minősége rendkívül alacsony. Különös tekintettel a hangosításra és a zenére, amit félelmetes hangerővel tolnak, elképesztően torz verzióban.

Nekem a futás egyfajta szentség. Olyasmi, mint a mikve, az ember elindul, belemerítkezik, megtisztul, feltöltődik és másik emberként tér haza. Képes vagyok ezt megosztani arra érdemes emberekkel, de vadidegenekkel szinte kizárt és különösen közönségesnek találnám, ha közben más idegenek néznének minket és még kiabálnának is, hogy hajrá. Kb. mintha szex közben figyelnének meg és buzdítanának.

Mindez persze arról jutott eszembe, hogy egy ideje nem lehet nálunk ablakot nyitni, mert kritikán aluli, ocsmány zene üvölt tőlünk nem messze, aminek hatását csak fokozza valami ember ostoba üvöltözése. Esküszöm, az egyébként aztán tényleg nem különösebben értékes nemzeti vágta igényesebb volt ebből a szempontból, ez pontosan egy vidéki falunap színvonala. Nem értem, miért van erre szükség. De, értem, csak nagyon nem helyeslem.

Advertisements

From → futás

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: