Skip to content

Hidegen

July 24, 2015

Napok óta az információs szabadság elmúlásáról olvasott 444 cikk jár a fejemben. Tudjátok, amikor folyton belebotlasz az agyadban abba a témába, amit szeretnél kerülni, mert annyira szar vele szembesülni, hogy inkább úgy teszel, mintha nem létezne. Van néhány ilyen mostanában. Most sem fogok erről beszélni, mert nincs mit hozzátenni. Viszont sok teát iszom az utóbbi egy hétben és azt nem kell kerülgetni.

Az úgy volt, hogy jöttünk haza a nagylányommal az olasz turnéról és mielőtt felszálltunk volna a reptéri buszra, kellett valami inni-ennyivalót venni. A buszpályaudvarnál találtunk is egy remek International Food feliratú üzletet, amiről kiderült, hogy az itthon jól ismert Ázsia boltok ikertestvére. Kólát muszáj volt, de a gyerek tapsikolt, mert volt rendes kínai hideg jázmin tea, meg egy tejes változat is. Egyébként még hihetetlenül gourmet San Carlo chipset fogyasztottunk. És a tea tényleg baromi jó volt, eszünkbe is jutott, hogy hát ezt nyilván otthon is meg lehet csinálni. Self made cold brew tea vagymi.

Ez végtelenül szofisztikált módon történik a konyhámban. Egy üres befőttes üvegbe két csapott evőkanálnyi teát teszek, hideg vizet engedek rá, lezárom, összerázom, majd beteszem a hűtőbe. Aztán 3-4, néha 8-10 óra múlva megiszom. Elég sokfélét csináltam már, a kedvenc a fekete vaníliás és a zöld jázmin. Amiket egyébként is szeretek. A vaníliásba teszek egy kis mézet is, de volt már sima fekete tea tejszínnel, meg chai is. Általában az első adagra csak rátolok még egy kanálnyi teát és reciklálom. Mentával, citromfűvel is működik. Sajnálatos módon a tea minősége kulcsfontosságú, ezért a maradék nem túl jóktól való megszabadulásra nem annyira tökéletes megoldás, mint gondoltam.

Eddig mindenkinek ízlett és bár sose gondoltam, hogy valami újat találtunk volna ki ezzel, de az összes kóstoló meglepődött az ötleten.

Ez egyébként az egyik kedvenc befőttes üvegem, a legolcsóbb francia dijoni mustár volt benne, Culinarisban szoktam volt venni. Most már nem, mert amióta elköltöztek a nagyok, nincs aki rendes mustárt enne velem. Bár még nem mondtam le a kicsiről sem hosszú távon.

tea

Advertisements

From → kaja

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: