Skip to content

Értékes

May 3, 2015

Már megint ugyanoda jutottunk. Hogy vajon milyen értékek várhatóak el egy férfitől, egy nőtől, egy kislánytól vagy egy kisfiútól? És én megint csak ugyanazt tudom mondani: ez az egész genderalapú elvárás rendszer egy primitív szarság, semmi értelme valójában. (Hozzáteszem, én sem vagyok tőle teljesen mentes, én is ebben a világban nőttem fel, de küzdök ellene.) Tudom, hogy nagyon mélyen van és biztonságot nyújt, de hazug.

Kezdjük ott, hogy miért is várnál el mást egy kislánytól és egy kisfiútól? Semmi más okod nincs rá, mint hogy arra trenírozd a gyereket, képes legyen megfelelni a nemével kapcsolatos társadalmi elvárásoknak. Csakhogy ezzel nagy valószínűséggel elnyomatod vele a valódi tulajdonságait, képességeit. Eleve ott kezdődik, hogy mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget bármilyen irányultságú szexualitásra és a gyerekvállalás valódi opciójára. Egyetlen egyszer sem szabadna arról beszélni a gyerekeknek, hogy majd a férje vagy a felesége, meg ha gyerekei lesznek. Ne csináljunk már úgy, mintha állatok lennénk, amiknek az egyetlen életcélja a szaporodás. Majd ha felnőtt leszel és már tudod, hogy mit akarsz csinálni, mi tesz boldoggá, nézd, mennyi lehetőséged van. Igen, tudok róla, hogy léteznek evolúciós késztetések, hogy a jó franc esne beléjük – rohadtul megtapasztaltam. De ez nem jelenti azt, hogy ezek hatása alatt kell leélnem az életem. Az agresszió is evolúciós eszköz, mégis megtanultuk egész jól kezelni. Megfelelő támogatással menne ez a szexualitással és a gyerekvállalással kapcsolatban is.

És hogy mást várok el a fiamtól meg az apjától? Valójában miért is? Nem ugyanazok a dolgok fontosak minden egyes ember esetében, függetlenül a nemétől vagy a korától? Hogy legyen érdeklődő, motivált, tartsa tiszteletben a többiek szabadságát és integritását, de ne tartsa tiszteletben a tekintélyt, kérdőjelezzen meg minél több dolgot, gondolkodjon sokat azon, mi a helyes. Találja meg, mi teszi boldoggá és harcoljon érte. Hogy erős legyen és okos és bátor és egészséges. Mi mást lehetne még elvárni? Szerintem az összes többi dolog ebből következik. Ezeknek meg semmi közük sem genderhez, sem életkorhoz.

 

Advertisements

From → feministás

One Comment
  1. Megleptél! Jó kérdések!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: