Skip to content

Tetszős

March 6, 2015

Nemrég volt egy vitánk egy zárt blogban és ma megint fellángolt a vita FB-n, hogy vajon mondhatja-e egy férfi egy idegen nőnek az utcán, hogy csinos. Úgyhogy meg kell már írnom ezt a posztot a tetszeni vágyásról – ráadásul a boros cikket kéne inkább befejeznem, szóval minden okom megvan rá, na.

Mert a közkeletű vélekedés szerint az jó dolog, ha tetszeni akarunk másoknak, különösen fontos dolga ez a nőknek ugye. Hát kurvára nem. Igenis, kezdettől fogva arra kell nevelni a lányodat és a fiadat is, hogy ne azért csináljon dolgokat, hogy azzal bárki tetszését elnyerje. Hanem azért, mert ő maga jól érzi magát tőle. Ne azért egye meg a spenótot, mert az anyukája boldog lesz. Ne azért tanuljon meg írni-olvasni, mert a tanítónéni vagy a nagymama örülni fog. Ne azért öltözzön csinosan, hogy a fiúk szépnek találják. Ne azért szőrtelenítsen, hogy a társadalom többi része elfogadja.

Felőlem aztán bármelyik gyerekem kvázi bármi megtehet, a fiam tetoválásait is elfogadtam és megszerettem, de a fél életem arra áldoztam, hogy a döntéseiket ne külső elvárások alapján hozzák meg. Mert abban a pillanatban, hogy az anyád, osztályfőnököd vagy a szerelmed kedvéért csinálsz dolgokat, egyszerűen hazudsz. Persze vannak emberek, akik remekül képesek egész életükben hazudni, de az ilyesminek kivétel nélkül minden esetben van valamilyen következménye.

Párkapcsolati viszonylatban különösen ijesztőnek találom, hogy emberek milliói csinálnak úgy, mintha, csak hogy vonzóbbnak tűnjenek mások számára. Kifejezetten rühellem a Bridget Jones-t, de legalább onnan eljuthatott volna a népekhez az “úgy, ahogy vagy” bántóan egyszerű üzenete. Ha nem vagyok a magam valójában elég értékes a másik számára, akkor nem gondolom, hogy túl sok alapja lenne a kapcsolatnak.

Természetesen nekem is vannak kétségeim, félelmeim saját magammal kapcsolatban. Sokszor tipródom azon, hogy nem vagyok elég valamilyen ahhoz, hogy vonzó legyek a megfelelő ember számára. De ez nem jelenti az, hogy akkor most úgy fogok viselkedni, kinézni, ahogy ezt mások elvárják. Ha nem vagyok elég valamilyen, akkor majd vége lesz a dolognak és majd szomorú leszek. És minden bizonnyal találok egy olyan embert, aki képes azt szeretni, ami van. Nem azt, amit hazudni tudok.

Ha pedig nem az a dolgunk, hogy elnyerjük a külsőnkkel és a viselkedésünkkel mások tetszését, akkor nyilvánvalóan azok a mások jobban is teszik, ha tetszésüket vagy nemtetszésüket rohadtul megtartják maguknak, hacsak nincsenek a megszólalásra külön felszólítva. Különös tekintettel vonatkozik ez a vadidegenekre az utcán. Nem azért viszem a testem akármilyen állapotban az utcára, hogy ott véleményeket kapjak, akinek nincs hozzá köze, annak kuss van. Ez természetesen nem vonatkozik a házban lakó meleg párra, ők minden alkalommal megdicsérhetik a ruháimat, mert baromi jó ízlésük van és eleget beszélgettünk már ahhoz, hogy ez ne legyen kényelmetlen.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: