Skip to content

Értékes

January 29, 2015

Sokszor eszembe jut ez a téma, egyszer már morogtam is miatta fácsén, de most megint rám tört, úgyhogy kiírom.

Onnan indult ez a friss érzés, hogy Papp Réka Kinga írt egy hosszút, hogy miért ne szóljanak be neki ismeretlen emberek a testére. De persze azért hozzátette, hogy különben örül ám neki, hogy bókolnak és hogy tetszik az embereknek, csak munkahelyzetben ne ezzel foglalkozzanak. Már nem emlékszem, hogy hívják angolul ezt a jelenséget, nemrég a Jezebelen volt róla cikk, hogy mennyire unalmas és szomorú és nyomasztó már, hogy mikor egy nő megmondja a frankót, jellemzően azért mentegetőzik egy sort, illetve jelzi, hogy azért neki kurva fontos ám az olvasó és a társadalom ítélete, szóval nem haragudjanak rá, amiért merészel véleményt nyilvánítani. Akkor erősen elgondolkodtam, hogy vajon én is ezt csinálom-e és bár egészen más okokból, de én is visszafogom magam. Nekem mondjuk nem úgy általában az emberek véleménye a fontos, egyszerűen csak nem akarok megbántani embereket. A fejemben persze sok olyan dolog létezik, ami mások számára kifejezetten sértő, de igyekszem nem kimondani, leírni és elgondolkodni azon, vajon miért is keltenek bennem ezek ekkora indulatokat.

Na szóval, most nem annyira fogok finomkodni, mert PRK elvileg képes kezelni az ilyesmit. Engem mérhetetlenül elszomorít ez az írás. Dühös nem leszek tőle, legfeljebb a kommenteket olvasva, bár azok is inkább szánalmasak, olyan mélységben léteznek azok a lények, hogy nem tudnak igazán kiakasztani. Olyan ez a PRK írás nekem, mint az a bizonyos videó, hogy miért ne üssék meg a kisfiúk a kislányokat – pont ugyanazokat hozza ki belőlem. Hogy ez egy lépés előre, kettő hátra az én értékrendem szerint és nem szeretek így haladni, mert ez csak a fejlődés illúziója, valójában hazugság – igaz, mindkét esetben remekül csomagolva.

Kezdem ott, hogy magam sem vagyok mentes sem a tetszeni vágyástól, sem a mások testét megfigyeléstől. Még mindig gyakran kapom magam azon, hogy mikor kiöltözve megyek valahová, folyamatosan radarozom a környezetem, mit szólnak hozzám. Irigykednek-e a nők, meg akarnak-e dugni a férfiak. Nagyon igyekszem közben megmagyarázni magamnak, hogy vadidegen emberek ítélete nem szabad, hogy hatással legyen rám, de ami még ennél is fontosabb: az én értékem nem azon múlik, hogy teljesítek a baszhatósági skálán. Legalább ilyen nehéz azzal szembeszállnom, hogy a mindenfelé látott férfiakat és nőket az alapján értékeljem, mennyire vonzóak szexuálisan. Azt már elfogadtam, hogy a stílus, az öltözködés, a szép bőr és haj, bizonyos formák nekem mindig is faktor lesz, egyszerűen ez egy hihetetlenül mélyen meglévő esztétikai élmény, tudom, hogy unjátok már, de szenzoros. De ez a szempont nem befolyásol az illetővel való kapcsolat kialakításában. Lehet akármilyen szép haja valakinek, meg tudom látni, hogy érdemes-e vele beszélni. Az is tény, hogy ha egy számomra tökéletesen érdektelen valakiről van szó, akkor is nehezen legyűrhető késztetést érzek, hogy hozzáérjek a hajához, de legalábbis megmondjam neki, hogy gyönyörű – vadidegeneknél. is.

Ami igazán rémisztő számomra és ami miatt szomorú vagyok PRK cikkétől az a mindent átható szexualizálás, ami már csecsemőkorban elkezdődik. Elborzaszt és undorít az az izzadságszagú, végsőkig erőltetett össznépi igyekezet, amivel a gyerekeket és a felnőtteket is igyekeznek a számukra kijelölt gender dobozba belegyömöszölni. Ezzel párhuzamosan pedig az önbecsülést attól függővé tenni, hogy az illető szexuálisan elég vonzó-e a többiek számára.

Egyrészt azért tartom mindezt végtelenül károsnak, mert elvonja a figyelmet az adott ember valódi, csak rá jellemző értékeiről. A szívem szakad meg a túl jól szocializált gyerekek (már alsó tagozatban elkezdődik sokuknál), de felnőttek láttán is, akik minden energiájukat abba fektetik, hogy szexinek tűnjenek és nem hogy nem foglalkoznak az adottságaikkal, de sokszor még igyekeznek el is rejteni a tudásokat, nehogy rossz irányba tűnjenek ki és azzal elriasszák a lehetséges partnereket. Azt egyébként különösen rosszul viselem, hogy a népesség jelentős része mennyire elképesztően szarul csinálja ezt a szexiséget, de ez tényleg az én személyes problémám. Jóval mielőtt rájöttem volna, hogy feminista vagyok, tudtam, hogy a szexiség kurvára nem old meg semmit, elég volt ehhez elolvasni néhány könyvet Marilyn Monroe-ról. Szegény kicsi Norma Jean senkit nem érdekelt, ha nem kapcsolta be a sugárzást, iszonyú élete lehetett.

Andrej2

A másik, ami miatt a szexuális vonzerő értékként való kezelését gyakorlatilag diktatórikusnak érzem, az a párkapcsolati vonatkozása. Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy nevelhetik arra az emberek a gyerekeiket, hogy az életük értelme a házasság és a gyerekek. Tegyük fel, nem mindenki elég tehetséges ahhoz valamiben, hogy hivatása legyen, bár szerintem ezen a területen a magyar társadalomnak még rengeteg lehetősége van fejlődni, egyfajta csőlátása van szinte mindenkinek és csak a sok pénzre váltható adottságokat látja meg. De ha nem vagy igazán jó a festészetben vagy a petanque-ban, akkor is lehet az a szenvedélyed, basszus, nem azért kell csinálni valamit, mert el akarsz érni egy célt, hanem mert élvezed. Azt gondolom, bár nyilván nem saját ötlet ez, rakás kutatás szól róla, ha a népeknek ebben az országban is lenne hobbija és baráti köre, akikkel érzelmi életet élhet, jóval kevesebb ember ragaszkodna mindenek felett a “normális” párkapcsolathoz és családhoz. Ami egyébként persze egyáltalán nem létezik, a rendszer ezzel tartja sakkban az egyéniségeket, nehogy már saját ötleteik legyenek, mert az veszélyes. Nem azt mondom, hogy nem létezik szeretet és intimitás, ráadásul nekem is van három gyerekem, akik a legtöbbet adták hozzá az életemhez. De remélhetőleg sose fogom megengedni, hogy az határozza meg a saját értékemet, elég vonzónak tart-e valaki ahhoz, hogy velem akarjon lenni.

Ezt az utolsó bekezdést nem kéne, de nem baj. Az a harmadik bajom ezzel a szexuális vonzerőre épülő értékrenddel, hogy még egy szempontból végtelenül ostoba és hazug. Az emberek nagy része számára ugyanis a szex kibaszott keveset jelent. Erre épül az életük nagy része, hogy jól nézzenek ki, tessenek másoknak – de mindez már csak azért is tökéletesen értelmetlen, mert úgy igazán nem érdekli őket a szex. Ezen a területen is vannak “eredmények”, amiket értékel a közönség: normál, orál, anál. Hármasszex, színesbőrű, lájtos SM, stb. De mindez vagy teljesen üres az esetek többségében vagy a legkevésbé sem valódi érdeklődés motiválja, semmivel nem több, mint egy új mobil vagy autó beszerzése és felmutatása. Illetve persze hatalom, hogy mibe tudod belemanipulálni a másikat. Persze magamból és az én tapasztalataimból indulok ki, egész életemben talán 4-5 embert láttam, aki számára a szex önmagában volt élmény és érték, nem pedig puszta időtöltés vagy eszköz annak érdekében, hogy elérjen valamit.

Szóval szánalmas, rothadt az egész sztori és azzal az energiával, amit ebbe tesznek az emberek, akár még boldogok is lehetnének.

amrac_2

Advertisements

From → beauty, feministás

6 Comments
 1. Big làjk! Nagyon csìpem, ahogy ìrsz, persze elôfordul, hogy màs véleményen vagyok valamirôl és durrogok magamban egy kicsit, de mindig visszajàrok elolvasni a következôt. Ennek itt példàul minden egyes szavàval egyetértek, és jò tudni, hogy a birkatendencia ellenére azért nem vagyok teljesen egyedül a nézôpontommal. Bàr azt elismerem, hogy idônként nem àtallom kihasznàlni a “rendszert”… 😀

  • a múltkor pont erről vitatkoztunk semotával:) én azt állítom, hogy bizonyos eszközök nem a patriarchális rendszerből erednek, hanem evolúciós célokat szolgálnak (a csukló, nyak feltárása pl), ergo nem szexista őket használni. semota persze nem értett egyet és tekintettel az ezen a területen meglévő evolúciós előnyömre nőként, magam sem érzem igazán etikusnak, mégis használom időnként.

 2. ohp permalink

  De, pont az utolsó bekezdést kéne. Felnyitottad a szemem, illetve nagyon precízen megfogalmaztál néhány dolgot, ami bennem már jó ideje kavargott határozatlan masszaként. Köszönöm.

 3. flamingjune@freemail.hu permalink

  “egész életemben talán 4-5 embert láttam, aki számára a szex önmagában volt élmény és érték, nem pedig puszta időtöltés vagy eszköz annak érdekében, hogy elérjen valamit.”

  Nagyon-nagyon igaz. Erröl jut eszembe ez a House of Cards idézet: “Minden a szexröl szól. Csak a szex szól a hatalomról.”mondja, ki mas mint Frank Underwood

  • de nem szabadna, hogy így legyen. a szex az intimitásról, az élmény megéléséről kellene, hogy szóljon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: