Skip to content

Egészséges

November 1, 2014

A héten megint volt nálam egy kisebb lánybuli, ahol többek között a magyar egészségügyről beszélgettünk. Meg persze a feminizmusról, ennek kapcsán némi vita is történt, a konkrét témáról majd még beszámolok, mert elég érdekes. Az egészségüggyel kapcsolatban nem volt vélemény különbség. Ahogy valszeg az olvasóimmal is kb. ugyanazt gondolhatjuk, de pusztán tanulságként leírom, hogy nézett ki a kutya legutóbbi betegsége.

Reggel még nem volt semmi baja, reggeli után vidám séta során pisi-kaki. Majd 11 óra körül elkezdett remegni. Erre már volt példa, azonnal ugye nem akadok ki. Amikor már egy órája csinálta megállás nélkül, felhívtam az orvost. Kikérdeztek részletesen, hogy mi történt, hogy néz ki, felsoroltak néhány okot és azt mondták, figyeljem meg és ha nem múlik, vigyem le. Kb. 40 perc múlva rájöttem, hogy tuti lázas, mert forró a teste. Megmértem, 40,3, megint hívtam az orvost. Na, ez már komoly, de a délelőtti rendelésnek mindjárt vége, a délutáni meg csak 3-kor kezdődik. A mi csodálatos Tamásunk azt mondta, adjak be neki egy negyen algopyrint, itassam és mindenképpen vigyem le a rendelésre.

Itthon persze nincs algopyrin, sose vagyunk lázasak, elindulok körbe a házban, hálistennek az alattam lakó szomszéd ad egy szemet, a kutya beveszi egy kis kenőmájassal, áldassék az úr neve, hogy mindig van itthon. Hívom az exem, jön kocsival, persze a fél délelőttöt átbőgtem, főleg, amikor a kutya majdnem eldőlt a gyengeségtől.

Na, lemegyünk 3-ra a rendelésre, kicsit várni kell persze, de az állat sokkal jobban van. Bemegyünk, lázmérés, 40,5, kanül, vérvétel. Ha egyikünk elmegy a vérrel az állatkórházba, fél órán belül megvan az eredmény és ki lehet zárni a kullancsfertőzést. Oké, közben egy hátsó szobában a kutya infúziót kap, mert nem iszik, illetve további lázcsillapítót. Az ölemben fekszik, az asszisztens rendszeresen odajön megnézni, hogy van, nagyon kedves. Időnként valami szuperfinomnak látszó roborálószert ad az állatnak tubusból. Az ex elviszi a vért, elmondása szerint csak az orvos nevét kellett megmondani, adatbázisból töltötték be a további infót és az ő mailcímét is felírták faxni nélkül. Nem kellett 30 perc, hogy megérkezzen az eredmény minden kért címre. 1900 forintba került összesen. Az asszisztens azonnal jön, hogy nincs kullancsfertőzés, megnyugodhatunk.

Vége az infúziónak, kiküldenek minket pisiltetni és begyűjteni egy kis terméket. Siker, ott helyben megvizsgálják az állat vizeletét, nincs gond. Viszont a vérkép szerint nagyon maga a fehérvérsejt szintje, ami a többi tünettel egyértelmű belső gyulladásra utal. Előkapják az ultrahangot, megnézik – nincs semmi gond, tehát valszeg fertőzés. Kap antibiotikumot vénásan, meg valamit a gyomrára. Hazamegyünk, másnap reggel vissza.

Következő nap újabb adag infúzió, már valamivel kevesebb. Ismét vénás antibiotikum, illetve némi tabletta is. Az állat tökéletesen jól van, mindenki nagyon-nagyon kedves és hatékony volt. Minden vizsgálat és gyógyszer összesen nem került 12 ezer forintba. Így néz ki, amikor egy rendszer fizetősen működik.

unnamed20

Advertisements

From → kutyás

6 Comments
 1. Hú b.meg, de brutális! Örülök, hogy a kutya jól van. Ami engem illet, reszketek, hogy velem, vagy a szeretteimmel bármi történik. Emlékszem, apósom a rengeteg orvos ismerőse ellenére is miként vegetált szar, nagy közösből finanszírozott kórházakban. Anyósom zsákszám hordta a sintér nővéreknek az ajándékot, tömte pénzzel a lelkiismeretlen orvosokat. Mondom: protekciós betegként.

  • tényleg annak jött le? én sikersztorinak érzem, képzeld el ugyanezt emberben

   • Elképzeltem, és azért írtam, hogy brutális, mert a gyerekeim többször vittem ügyeletre, egész éjszakás hányás után a Bethesdából elküldtek minket a Madarászba, hogy kérem ott látják el, hogy mennyit kellett UH-ra várni, hogy kizárják a vakbélgyanút a fiamnál – közben olyan fölényeskedő stílusban kommunikált, hogy csak na, de elégtételt kaptunk: amikor visszamentünk az eredménnyel – cirka két óra múlva – sikerült hanyatt dőlnie a gurulós orvosi trónusán. Ott égett előttünk.
    Nem értem, ha állatgyógyászatban ez működik, akkor humánban miért nem?

   • mert ha jól tudom, a rendszerváltás óta szinte 100 százalékban fizetős a rendszer, ezt teszi a tiszta helyzet. istenem, a rohangálás a gyerekkel, mennyit csináltam, dejó, hogy ez a legkisebb nem hajlamos a hirtelen betegségekre, balesetekre.

 2. Krizzta permalink

  ez az állatorvosi egyetem?

  • mármint a vérvizsgálat? nem, az a lehel úti állatkórház volt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: