Skip to content

A legjobb desszertek és cukrászok, 5. rész – Le Meridien

March 20, 2014

Azt hiszem, egyszer régen, egy előző életemben francia voltam. Ahogy francia földre lépek, máris otthon érzem magam és ami ennél is meglepőbb, a bennszülöttek is folyton franciának néznek. Nyilván a francia ételekért és azon belül a francia cukrászatért is odavagyok, de hát ki nem? Bár a Le Meridien mostanra leginkább csak nevében számít gallnak, azért a cukrászat elég jól tartja magát az eredeti elképzeléshez.

Azt hiszem, a Le Meridien az elsők között volt, akik macaront csináltak Magyarországon. Könnyű nekik, hiszen sokáig egy echte francia séfjük volt és a vezető cukrász is Frankhonban tanulta a szakmát. A kapcsolat azóta is élő és folyamatos, már őket is elérte az éclair hullám – olyannyira, hogy nem láttok rosszul, 6, azaz hat féle éclairt kóstoltunk végig. És még egy rakás macaront és még két süteményt. Gyilkos menet volt, de túléltük, többek közt a Mázás István vezető cukrász által teremtett remek hangulatnak köszönhetően.

meridien_eclair2

Elmondtam már egy párszor, csak ismételni tudom, milyen fantasztikus élmény volt végigjárni a desszertes sorozat miatt a legjobb helyeket és elbeszélgetni a cukrászokkal. Meséltem a csendes, háttérben maradó Garai Ádámról és Cucuról, azaz Baranyai Péterről, meg Szűcs Árpádról, akiben akkor kezd el lobogni a tűz, ha a munkájáról beszélhet. Mázás István egészen különleges darab, azt hiszem, majdnem olyan jól kommunikál, mint ahogy süteményt készít, valószínűleg a tévében is megállná a helyét.

fura módon nem találtam jobb képet, ezt még Daragó Viki csinálta, amikor Rapp Eszter elment cikket írni a macaron tanfolyamról:)

meridien_mazas

A Le Meridien lobbyját éppen felújítják (én nem láttam rajta, hogy rászorult volna, mikor legutóbb ott jártam), ezért a rendezvény terem felől lehet bemenni. Ettől máris nosztalgikus hangulatba kerültem, mert ott találkoztam Matthieu Kassovitz-cal, akinek elég jó kérdéseket tettem fel a sajtótájékoztatón, majd nem mertem ránézni, amikor utána odajött hozzám. Ah, régi szép kínos emlékek! Szóval megjött Mázás István és nekikezdtünk a beszélgetésnek. A szokásos témáim voltak, ha nem érdekelne tényleg, talán már unnám is.:)

Bár a Le Meridienben is a csokoládé hasít az első helyen, ha az eladásokra koncentrálunk, érdekes módon a főcukrász sokkal jobban kedveli a gyümölcsös desszerteket. A csoki mellett a kávé, pisztácia, vanília és a piros gyümölcsök jellemzik a legutóbbi kollekciót, amely a klasszikus magyar és nemzetközi ízek egyfajta ötvözetét adja. A vintage lehetne a jellemzője Mázás István szemléletének, ha valóban széles körben használnánk ezt a szót a magyar nyelvben. Természetesen a szezonalitás is szerepet és játszik az adott választék kialakításában, télen a fűszeresebb, nehezebb ízek kerülne előtérbe, nyáron értelemszerűen a könnyebb, gyümölcsösebb hangulatok meghatározóak. Ami engem határozottan meglepett, az az, hogy Mázás szerint a valódi ötcsillagos vendég ma már egyáltalán nem a jamaicai epret keresi télen, sokkal inkább a lokális ízekre és alapanyagokra kíváncsi. Ez esetben jó helyen jár a Le Meridienben, mert péntekenként például kifejezetten magyar desszerteket kínálnak és persze itt is Cserpes joghurtot adnak a reggelihez, szigorúan üvegpohárba adagolva – csak semmi műanyag! A szezonális gyümölcsöket pedig liofilizálással (imádom ezt a szót:)) teszik szezonon kívül is elérhetővé.

Persze a helyi desszertek dicsőítése ellenére itt is erősen játszanak a francia gyümölcspürék, a vaj is gall, a tejszín pedig német. Az édesítésben fontos szerepet játszó mézek viszont magyarok, három félét is használnak: gesztenye, selyemfű és akác. Nekem is nagy kedvencem egyébként a gesztenye, a méz dílerünktől pult alól szoktunk kapni akkor is, ha épp hiánycikk. Nyilván nem lehet mindent mézzel édesíteni, mellette a már megszokott kristálycukor, nádcukor is szerepet kap, illetve Mázás István szívesen dolgozik nyírfacukorral is.

De most térjünk rá a kóstolásra, ugye? Mivel az éclair az egyik kedvenc édességem, nem gondoltam volna, hogy egyszer még túl soknak találhatom belőle a felszolgált adagot. Nem tudom, hogy csak a mi kedvünkért (illetve sokkal inkább az utánunk jövő tévéstáb kedvéért) készültek ezek a hatalmas éclair-ek, de bevallom, elég rendesen kifogtak rajtunk. A látvány és a koncepció is igen csak hajaz a Christophe Adam féle éclair-gyárra, nagyon kíváncsi vagyok, üzletileg mennyire jön ez majd be, ha tényleg az éclair lesz a meghatározó desszert a Le Meridienben. Mindegyik finom volt, de annak ellenére, hogy általában igen heves a viszonyom az égetett tésztákkal, ezúttal a macaron mindent lenyomott. Pedig megkóstoltuk a híres Royal csokoládét és Mázás István egyik kedvenc gyümölcsös süteményét is, de a macaron mindent vitt.

meridien_eclair

Már a Sunday brunch-nél is hosszasan lelkendeztem, mennyire a magyar élmezőnyben van a Le Meridien macaronja és ezt továbbra is így gondolom. (Nem mintha ez a mezőny olyan hatalmas lenne, jelenleg max. 4-5 helyen érdemes macaront enni. A Zazziban és a Cake Shopban nem.) A Meridien macaronjai mondjuk a Gerbeaud-éival szemben puritán egyszerűségükkel tüntetnek, semmi bazsalikomos-citromos variálás. Szimplán csak tökéletes állag, varázslatosan igazi ízek, hihetetlen ár-érték arányt biztosítva. A csúcsok csúcsa nekem a vaníliás macaron volt, ott hunytam be a szemem és tűnt el kicsit a világ körülöttem. 

igen, az összes macaront megettük

meridien_macaron

A többi helyhez hasonlóan egyébként a Le Meridien is felismerte, hogy csomagolni kell, szó szerint és átvitt értelemben is. Egyrészt teljesen versenyképes áron lehet tőlük tortát rendelni elvitelre, másrészt pedig az English coffee break keretében délutánonként 2200 forintért lehet szendvicset, süteményt és forró italt fogyasztani. Ismét csak a kávézó láncok áraira kell visszautalnom, és ne felejtsük el a környezet hozzáadott értékét.

365839

Advertisements

From → kaja

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: