Skip to content

Záróra

March 17, 2014

A net csodálatosságának köszönhetően Veiszer Alinda Záróra című könyvét olvasom a kindlin. Maga a műfaj igen közel áll a szívemhez, kevés dolgot becsülök többre, mint az okos emberekkel való beszélgetést. De Alinda nyilvánvalóan mazochista, mert nem csak okosokkal ült le.

Mivel több mint tíz éve nincs tévénk, nekem kimaradt a Záróra. Nem is olyan nagy baj, mert rengeteg fent van a youtube-on szerencsére és így nyugodtan válogathatok, melyiket nézem meg. Könyvben még sokkal izgalmasabb egyébként, mert kb. ezerszer gyorsabban olvasok, mint ahogy az emberek beszélnek, leírva kicsit még rövidnek is hatnak ezek az ötven percek. Az pedig különösen kellemes, hogy amint kiderül valakiről, hogy taszító a személyisége, azonnal ugorhatok. Alinda ugyanis elkövette azt a hibát, hogy megpróbált kiegyensúlyozottan meríteni az interjúk közül. Illetve simán lehet, hogy ez nem Alinda ötlete volt, hanem a kötet megjelenését támogató ORTT-é. Bár Veiszer láthatóan szélsőségesen toleráns, számomra felfoghatatlanul igyekszik mindenkit megérteni és nem türelmetlenné válni. Mondhatnám, hogy az alkalmazkodás hőse és kicsit annak is látom.

SONY DSC

Nem hiszem, hogy ideológiai okai lennének a viszolygásomnak, mert a Járai interjút például kifejezetten élveztem. A Pálinkás beszélgetésnek is voltak jó részei. De Schwajda, Szász és Bereményi torz gondolkodása, keserűsége, sértettsége és szélsőséges egoizmusa még írásban is félelmetes, ha néznem is kéne, nyilván belepusztulnék a second hand embarrassmentbe. Jókai Anna személyiségének, khm, változása pedig már nyilvánvalóan rég túllépett mindenféle lehetséges kompetencia szinten. Persze, ezek az emberek simán lehetnek komoly művészek különben. De azért annyira nem nagyok, hogy cserébe elfogadható legyen az a méreg, ami szivárog belőlük. Nem is az a baj, hogy nem elég okosak. A pitiségük, a szűklátókörűségük az igazán ijesztő.

Nekem ilyenkor mindig Salinger jut eszembe. Aki szintén borzalmas ember volt. Önző, bántalmazó, ostoba. Na de van neki egy életműve cserébe. És legalább nem adott interjúkat, így ha nem vesz magához egy írástudó gyereklányt rabszolgának, talán soha nem derül ki, mekkora seggfej volt.

A számomra elviselhetetlen emberek interjúit természetesen villámgyorsan átlapoztam, hogy aztán élvezkedhessek a jók olvasásában. Rófusz Ferenc, istenem, mennyire helyes ember?! Pedig neki aztán mintha lenne egy pici oka a sértettségre. Garas Dezső és Nádasdy mindketten tündérek, ez nyilvánvaló. Az, ahogy Nádasdy beszélt az apjáról, egészen szívfájdító volt, olyan nagy dolog, amikor valaki képes ilyen érzelmeket megosztani a másikkal kamerák előtt. És Garas meg az unokája, egy ekkora színész és egy Down szindrómás kislányért rajong, édes nyuszi.

Érdekes módon Haumann Péter és Benedek Miklós sem volt kicsit sem boldog, de mégis egyértelműen ott volt a keserűségük mögött a jóság, a kedvesség. És micsoda tudósokat sikerült összeszedni, nagyon hálás vagyok, hogy ennyire közel kerülhettem hozzájuk és kutatási témáikhoz is. Egészen biztosan fogok még olvasni Freund Tamásról (már csak azért is, mert közvetve azt mondja, hogy remek anya vagyok és a lehető legtöbbet adtam, amikor érzelmileg gazdag nevelésben részesítettem az utódaimat), Hacki Tamásról (bár még mindig nem tetszik, amit zeneileg csinál), Bányai Éváról (ahogy beszólt a Standfordos profoknak, hogy ezt a kísérletet nem érdemes megcsinálni… és Ferber Katalinról (nem semmi csaj lehet). Micsoda egy szerkesztő gárda lehetett, akik összeszedték ezeket a népeket, leborulok.

Bányai Éva – tényleg baba lehetett:)

hypno07.banyai

És valószínűleg emiatt a könyv miatt fogok elmenni Pannonhalmára, hogy megnézzem Skardelli György munkáját. Ő is remek példa rá, hogy lehet a fájdalomról értelmesen és hitelesen beszélni.

00_balazs-katai-large

Advertisements

From → könyv

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: