Skip to content

Mangó kijön

February 13, 2014

Mondjuk igazából nem is Mangó jön ki, hanem én jövök ki vele a szekrényből, mert ugye eddig egyfajta kabalából nem beszéltünk róla, nem mutogattuk széles körben. De miután tegnap megejtettük az első közös kocsmázást is, úgy érzem, itt az idő.

Palkó után egy darabig gondolkodtunk, mi legyen, bár az nem volt kérdés, hogy lesz kutya, nekem is hiányzott nagyon. Néha olyan gyagya vagyok, hát végig itt volt a szemem előtt a megoldás, hisz Anna két kutyát is örökbe fogadott már nagy sikerrel egy vidéki állatvédő szervezettől, csak olyan visszafogott, kedves barátaim vannak, hogy nem erőszakoskodnak. Lehet, hogy nem mernek.:)

Szóval a Füzesabonyi Állatvédő Alapítványt látogattuk meg, akik félelmetes profizmussal és hatékonysággal intézik a dolgaikat, a mentést és az örökbe adást is. Nincs is menhely, inkább egyfajta hálózatról beszélhetünk, egy rakás ember (főleg nők) adnak ideiglenes otthont a kutyáknak-macskáknak, ez a modell ugye már bevált a gyerekeknél is. A FB képek alapján már volt sejtésünk és persze előre beszéltünk is Zsanettel, az alapítvány vezetőjével, hogy mit szeretnénk, milyen kutya jöhet szóba.

Mangónál, akit eredetileg Adelának hívtak, a mozgása tűnt fel elsőre, nagyon ügyes, jól fut, remekül ugrik. Nekem gond volt, hogy ennyire hasonlít Emmára, de a gyerek őt választotta. Eddig mindig én mondtam meg, melyik kutya legyen és nagyon ragaszkodott hozzá, úgyhogy annak ellenére, hogy nem volt az az első szikra, mint korábban, elhoztuk. Azt hiszem, azzal lehet ez összefüggésben, hogy neki a kutya az olyan, mint Emma, fontos számára, hogy néz ki. Azért az első napokban sokszor sírt, hogy megbánta, de túl vagyunk rajta.

Iszonyúan félt, egy teljes napot a nyála folyatásával töltött az asztal alá húzódva, nem ivott, nem evett. Aztán valahogy végül csak felengedett, de borzasztó lassan. Elsősorban engem engedett be, a család többi tagját erős fenntartásokkal kezelte sokáig. Azért nem volt reménytelen a helyzet, hiszen csak két hete volt nálunk, amikor már különösebb gond nélkül elvihettük szállodába, ott engedtem el először póráz nélkül, nem a futtatón és már nagyon klasszul visszajött.

itt már a ligetben toljuk

IMG_20140129_134211

De mivel a gyerekkel nem igazán találtak egymásra, hát kérdéses volt, maradhat-e, mert ugye nekem is fontos, de elsősorban nem az én szórakoztatásomra van. A közeledésük fokozatos, még mindig nem olyan, mint Emmával és nem is lesz persze pont olyan, de annyira azért még simán. Mindenesetre a közös idióta rohangálás oda-vissza a folyosón és az ágyakon ugrálás már rendszeres.

tud nézni

IMG_20140210_214246

Nagyon más személyiség, mint a többi kutya, akiket eddig ismertem. Megfontoltabb, óvatosabb, az emberekkel jóval kevésbé bizalmas, bár az elmúlt egy hónap tapasztalatai ugye elég pozitívak a számára, úgyhogy javuló tendenciát mutat. Most 8 hónapos, lány és meglehetősen komplex a gondolkodása, meglepően hamar felismer összefüggéseket. Ügyesen használja a mancsait és a foga komoly precíziós műszer, konkrétan kirágott egy görcsöt a fapadlóból, mert idegesítette. Már voltunk együtt futni párszor, a ligetben elengedem és nagyon szépen jön, ami nem csoda, hisz egyelőre a világ központja Mami vagyok számára. Szívesen csinál mutatványokat, gondolkodunk a cirkuszi képzésén. És a nagylányom egyik hajnalban megvilágosodott: Mangó a manglikán egyház feje. Ha sikerül megfelelő méretű püspöksüveget szereznünk, a képet majd prezentálom.

Szóval jó lesz ez, munkásabb, de egyértelmű, hogy megéri.

kicsit pincsifejű

IMG_20140210_214231

Advertisements

From → gyerek

6 Comments
  1. mosolyog 🙂

  2. “kicsit pincsifejű”
    biztos, hogy erre gondoltál?
    https://www.google.hu/search?q=pincsi

  3. szoszkeboszi permalink

    Drukkolok, hogy teljes legyen a harmónia, mert egy cukiság.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: