Skip to content

Hősök

November 21, 2013

A gyerek az Eragont olvassa és szereti. Én kevésbé, mivel a sorozat nagyrészt a patriarchális mintákat követi. A nők ugyan valamivel nagyobb szerepet kapnak, de még mindig nem rajtuk múlik, hiába okosabbak, mint a kardozó, idétlenkedő pasik.

Az Eragon kapcsán aztán belemerültünk egy olyan beszélgetésbe a 9 évessel, hogy ki a kedvenc hősünk. Nyilván kénytelen voltam a választásaimat jelen esetben az általa is ismert történetek szereplőire korlátozni, de azért az sem kevés. A verseny résztvevői a Harry Potter, a Temeraire, az Eragon és a Sárkánylovasok karakterei, mivel a gyerek számára leginkább a harcolós emberek minősülnek hősöknek.

Az első javaslatom Hermione volt ebből a választékból, és még mindig tartom. Egyértelmű, hogy miért: okos, empatikus, jól irányít másokat, gyorsan dönt és ha arra van szükség, bátor, de soha nem presztízsből. Emellett jól kontrollálja az érzelmeit, ami számomra szintén érték, bár tudom, hogy másoknak nem annyira. Ugyan a gyereknek is ő a kedvence a HP sorozatból, de kizárta, mert nem eléggé főszereplő. Ami eléggé felháborító, de azt hiszem, nem a patriarchális elvárásoknak való behódolásról van szó, csak ha hősről beszélünk, akkor hősről beszélünk. Azért a hős definícióján még dolgozunk kicsit.

Hermione-Granger-hermione-granger-33706488-1285-1127

Ha ragaszkodunk a főszereplőkhöz, akkor Lawrence a Temeraire sorozatból, aki elég okos és nagyon kedves, ráadásul szerintem jó pasi is. Egy bajom van vele, nem elég lázadó az én ízlésemnek, túl hűséges a királyhoz és Angliához, ami végül is pont az intelligenciája korlátait jelzi. Akkor már a sárkány, Temeraire sokkal inkább az ízlésem szerint való: szenvedélyes, nagyon okos, érdeklődő, empatikus, kitartó. Bátorságról nála nehéz beszélni, amikor ennyivel felette áll erőben mindenkinek, nem akkora kunszt. Vele az a gond, hogy be van zárva a Lawrence iránti szeretetébe, minden cselekedetét ennek rendeli alá – ez számomra iszonyú rabság.

Az Eragonból senki nem jöhet szóba, túl sablonosak a karakterek, kb. mint A gyűrűk ura, nekem abban sincsenek igazán nagy egyéniségek. A Sárkánylovasok kisfiúja csuda helyes, de tényleg nem hős, inkább bájos.

Szerencsére nekem nem kell a választásom erre a pár könyvre limitálnom, egy picit szélesebb körből válogathatok, ha a kedvenc hősömet kell megneveznem. Bár meglehetősen sok könyvet olvastam, a döntés mégsem olyan nehéz. Azt hiszem, számomra a hősiesség legfontosabb mértéke a túlélés képessége és a saját, belső stabil értékrend birtoklása. Semmit nem tisztelek jobban, mint amikor valaki képes megőrizni az egyéniségét bármilyen traumák is érik, és a sérüléseit hajlandó tapasztalatnak, tanulságnak felfogni. Mindeközben pedig a jó és rossz dolgok meghatározása nem valamilyen külső nyomás hatására történik, hanem belső igény, meggyőződés alapján.

Nyilván úgy kezdtem bele a posztba, hogy már tudtam, ki a legfontosabb hősöm és közben csak egyre biztosabb lettem a döntésemben. Senki nem volt még rám akkora hatással, mint Lisbeth Salander és nem is hiszem, hogy ez valaha elhalványulna. A mások irányában is meglévő tisztelet az ő esetében mély csodálattal párosul, Lisbeth a valódi bosszúálló angyal, hálás vagyok neki. (Itt most nyugodtan le lehet vonni mindenféle következtetéseket, hogy mennyire vagyok traumatizált.)

A toplistám többi tagja is mind nő, ofkoz.:) Jane Eyre a nagy túlélési produkció után ugyan átadja magát az érzelmeinek, de tudatosan teszi és biztosak lehetünk benne, hogy nem adja fel az értékrendjét, önmaga marad végig. Ugyanez a helyzet az Örökség című könyv (Nevil Shute) Jeanjével, ha valaha komoly bajba kellene keverednem, őt is bevenném a csapatba biztosan. Jean is hagyományosabb női karakter, de ez nem akadályozza meg abban, hogy saját céljai és belső vezére legyen. És ha úgy látja jónak, elutazik a világ másik végére, hogy megkeresse a pasit, akit akar. A negyedik helyen Matilda áll, de csak azért, mert Dahl nem írta meg, milyen felnőtt lett belőle, biztos vagyok benne, hogy még jobban szeretném, ha tudnám.

apje18

Nagyon erősen gondolkodom, hogy férfi  hőst találjak, de nem könnyű feladat. Sajnos, attól tartok, engem is befolyásolnak a patriarchális elvárások és ugyanazt a teljesítményt egy férfitől kevésbé tartom hősiesnek. Felmerült A zongorahangoló Edgarja, de ő nem elég tudatos és nem is győz le végül semmit, legfeljebb saját magát. Olyan romantikus hőst, mint Monte Cristo grófja vagy Sztrogoff Mihály, be se vennék, bár gyerekkoromban csodáltam őket persze. Hiába sétálok a könyvespolc előtt fel-alá és futom a köröket gondolatban, csak egyetlen, na jó, két férfi jut eszembe, mindkettő ugyanattól a szerzőtől. John Wyndham kétség kívül a kedvenc sci-fi szerzőm, két írása is rajta van a sokat olvasott könyvek listáján. Az egyik A triffidek napja, aminél ocsmányabb borítójú kötet kevés készült Magyarországon, de ne nézzetek oda, amikor olvassátok. Wyndhamnek korát tényleg megelőzve sikerült túllépnie a hagyományos nemi szerepek diktálta elképzeléseken és számomra a női és férfi főszereplőt tökéletesen egyenlővé tudta tenni. Mindketten képesek egy adott helyzetből a legtöbbet kihozni, a szükséges veszteségeket elfogadni és tudatosan elköteleződni. Az Újjászületés telepata férfi hőse értékét főleg mássága adja, valószínűleg a gondolatolvasás teszi számára lehetővé, hogy egy zárt, konzervatív közösségben is képes legyen az előítéletmentességre. És akkor még a végére egy valódi macho, akit mégis nagyon szeretek, mert képes felülvizsgálni a saját döntéseit és alkalmazkodni elképzelhetetlen elvárásokhoz, változásokhoz is. A Malevil Emmanuelje Merle-től sok hibát követ el, de egyet sem próbál meg takargatni, félelmetesen őszinte saját magához is. És persze ő is túlélő, még ha rendkívül szerencsés is.

Kit hagytam ki? Mondjátok!

Advertisements

From → feministás, könyv

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Megint hősök | Vaslédi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: