Skip to content

Miért jó a szexizmus a férfiaknak?

October 11, 2013

Már egy hete forrongok itt, még álmodtam is ezzel a poszttal, de nem akartam dühből megírni, még ha jól is esett volna. Attól tartok, így sem lesz kedvesebb.

Ahogy azt a “hagyományos” társadalmi szerepek védelmezőitől megtudhatjuk minden egyes vitában, a férfi dolga a vadászat, a nőé az otthon melegének megteremtése. Számomra ez nyilván röhejes már zsenge gyerekkorom óta, már csak azért is, mert a legtöbb pasinál hamarabb ölök meg és belezek ki valamit. Nem mintha erre annyira büszke lennék, nem érdem, csak az eltérő idegrendszeri fejlődésem hatása. De megtanultam ellenőrizni az ilyen irányú késztetéseimet, bár ha a gyerekeimről van szó, nehezebb.

És ugye az a mondás, hogy azért jár a férfinak több hatalom, pénz, jog, szex, pihenés, MINDEN, mert hogy ő a nagy erős védelmező, az okos, a morális lény (igen, ezt tényleg mondta valaki, Isoldénál egy vitában). Én ugye elég sok pasit ismerek aránylag közelről, még többet nem közelről és nagyon sok sztorit hallok a barátnőimtől. Ja, meg még olvasni is tudok. És bár a saját és barátaimon keresztül szerzett tapasztalataim nyilván nem mondhatóak statisztikailag relevánsnak, de én egyetlen, mondom, egyetlen kibaszott pasit sem ismerek, aki összetettben jobb lenne nálam a szépség, okosság, erő, karrier vonalon.

Mondom, tisztában vagyok vele, hogy a saját  (és barátaim) anyagi, egészségügyi és személyiségfejlődési állapotom nem mérvadó, de azért a elmennek már a picsába. Mert természetesen az történik, hogy ugyan többet keresek náluk, többet és gyorsabban futok, okosabb vagyok ÉS emellett még jól főzök és varrni is tudok. A lakásban ugyan hideg van, de csak a fűtés számla miatt. Ezek nem hogy egy mamutot, de egy kibaszott csirkét nem hoznak haza az erdőből, lusták, ostobák és még az ágyban sem elég jók. De természetesen ugyanúgy lekurvázzák az embert és hibáztatják minden kudarcukért, mert nekik jár a törődés, a főtt étel, az együttérzés és a meleg öl, hiszen férfinak születtek. Ha pedig szembesíted őket azzal, hogy röhejesen szexista klisék segítségével próbálják kicsikarni maguknak, amiért semmilyen módon nem dolgoznak meg, akkor még meg is sértődnek.

Szóval kb. ez jellemző a mi kis köreinkre, kivételek bizonyára akadnak, akinek nem inge. És ha itt ez van, bele sem merek gondolni, mi van ott, ahol a nők még el is hiszik az evolúciós faszság jelenlegi relevanciáját.

Advertisements

From → feministás, pasi

7 Comments
 1. Szuper a random hirdetés-blokk a cikk alatt – 16 y boy apologies for /Ronaldo made a mistake leaving/tips for home organizing- hátha kerül valami a másik serpenyőbe?

  • már eleve az vicces, hogy ekkora nézettség mellett hirdetést tolnak ide:)

 2. az családi onlájn fotóalbum mellé is jár (főként pelenka, néha mellplasztika)

 3. desperated_housewife permalink

  “És a meleg öl, hiszen férfinak születtek…” Lájk! igeként olvastam, s csak néztem, wtf??? az előző mondatban pedig, hogy miért hideg a lakás.
  Hideg, nálunk is. De van kályha (is) befűthetek, ha akarok. Állatot is öltem már (a férfi kedvéért, hogy enni tudjon), de kolbászt nem töltök, pálinkát nem főzök. Varrni is tudok, ha akarok. Ha muszáj, akkor nem. Üdv

  egy rokon lélek

  • kiskoromban én fogtam a csirke lábát, amíg nagymamám elvágta a nyakát és kivéreztette:) egyébként én sem varrok persze:)

 4. Selbst permalink

  A szexizmus azt is jelenti, hogy a férfinak a társadalmi elvárásoknak megfelelően okosnak, erősnek, jól keresőnek KELL lennie. Legalábbis a saját társadalmi körein belül. Ez sokak számára nem kis teher, mert aki nem teljesíti ezeket az elvárásokat mások és a saját maga szemében is férfiatlannak és gyengének számít. A nőket persze hátrányosabban érinti a szexizmus, de a férfiak is szívnak miatta sokat, mindenkinek jobb lenne ha lassacskán világosság gyúlna a fejekben, de addig még nagy utat kell megtenni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: