Skip to content

Seraphine

August 27, 2013

A kreativitásért és a skizofréniáért felelős gén nem csak férfiaknál hozhat egészen érdekes eredményeket. Nem állítom, hogy Seraphine Louisból azért nem lett Van Gogh, mert nő, de azért ez is tényezőnek látszik sajnos.

Fb-n már írtam egyszer Seraphine-ról és mutogattam a képeit, most végre megnéztem a róla készült filmet is. Rég itt volt már a gépen, de húztam, halasztottam, mert tudtam, hogy nem lesz vidám. De sokkal kevésbé szomorú, mint vártam.

32323790

Ha elmesélem a sztorit és szerintem nyugodtan lehet, ez nem egy akciófilm, nem lesz túl vonzó. Seraphine valószínűleg árva volt, az apácáknál nőtt fel és bár hamar mutatott tehetséget a festésre, de szegény is volt, meg fura is, úgyhogy cselédlány lett belőle. Kicsit falu bolondja, szociálisan még a minimumot sem igazán teljesíti, a saját világában él, beszélget a fákkal és Isten angyala mondja meg neki, mit fessen. A vidéki műértő közönség undorral vegyes megvetéssel kezeli, ha egyáltalán észreveszi, hogy fest. Aztán jön Wilhelm Uhde, aki véletlenül pont egy olyan házban száll meg, amit Seraphine takarít és jól felfedezi. Közben háború, Uhde elmenekül, kicsit talán el is feledkezik Seraphine-ról, de később megint megkeresi és elkezdi támogatni. Seraphine sokat fest, egyre nagyobb és szebb képeket, de közben szép lassan teljesen bekattan. Nem tudom, pont így volt-e, de a filmben akkor zárják diliházba, amikor menyasszonyi ruhában mászkál az utcán – ez aztán tényleg tűrhetetlen.

SeraphineLouis

Hihetetlenül nyálas filmet lehetett volna belőle csinálni és tökéletesen sikerült elkerülni. Nincs direkt történetmesélés, semmit nem rágnak a szádba, egy csomó mindent ki kell következtetned magadtól. Zene alig, simán elvannak valódi zörejekkel a legdrámaibb pillanatban is. A Seraphine-t játszó Yolande Moreau (az Amelie-ből a földszinti nő a levelekkel) nem vagizik, csak úgy elvan, a mozgásától teljesen odavoltam, elképesztő, mennyi mindent tudott átadni a járásával. A kosztümtervező is képes volt visszafogni magát, Moreau végig jellegtelen holmikat visel, koszos, rendezetlen a haja, nem próbálták meg kicsinosítani. Az Uhde család persze más, de náluk indokolt is.

seraphine-arbre

Attól nem szomorú, hogy Seraphine boldog. Akkor is, amikor senkit nem érdekelnek a festményei és takarításból kell élnie. Ő tudja, hogy neki Isten mondta, ő csinálja és ez neki elég. Egyébként is ott vannak a fák, a folyó és a virágok, ki akarhatna ennél többet? Ja, a jó kis házibor is segített. Nagyon szép volt, mindenféle pátosz nélkül.

Advertisements

From → film

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: