Skip to content

Norvégia

August 13, 2013

Sejtettük előre is, hogy jó lesz, de arra azért nem számítottam, hogy ez lesz életem egyik legjobb nyaralása. Ebben nyilván nem csak az országnak volt szerepe, de mégis. Máris visszamennénk.

Én szinte egész felnőtt koromban azt gondoltam magamról, hogy mediterrán típus vagyok, jól bírom a meleget, a hideget meg rosszul, nekem a dél való. Aztán az utóbbi években, azt hiszem, azóta, amióta végigfutom a telet. alaposan megváltoztak a dolgok. (Meg nyilván öregszem is.) Még mindig jobban szeretem a nyarat, de a városban a tartós meleget már nagyon nehezen viselem és a tél sokkal kisebb probléma. Kifejlesztettem mindenféle taktikákat, sokat vagyunk a szabadban, fürdőbe megyünk, beruháztam igazán meleg holmikba – ilyenek.

Az idei nyár meg ugye különösen brutál, úgyhogy amikor a család Norvégiában tartózkodó kontingense jelezte, hogy ott hűvös van, ezt a legkevésbé sem bántuk.  Elképesztően jó érzés volt hetek óta először normális hőmérsékletben aludni, imádtuk.

IMG_20130809_144745

Norvégia már a repülőtéren más egyébként. Egészen megdöbbentő volt, hogy rengeteg fát használtak az épületnél, a tetőn, a vécéknél, mindenfelé. Nyilván sokkal tisztább és kedvesebb (jóval nagyobbak a vécék, simán be tudod vinni a csomagod), mint a magyar, de azért ez nem olyan nagy kunszt sajnos.

oslo_airport_terminal1

Osloból keveset láttunk, mert csak egy napot voltunk a városban, de az cuki volt. Tiszta, kedves, hibátlan. Egy csomó minden kimaradt, gyakorlatilag csak kóvályogtunk pár órát, azért legközelebb az operaházat mindenképpen megnézzük, atyaég, milyen már. Feltűnően kényelmes minden és mindenki, alig láttunk mást, mint sportcipőt viselni.

oslo_view

Inkább Oslo környékén kirándulgattunk mindenféle tavakhoz, amikben aztán általában fürödtünk is. A családi kapcsolatok folytán egy 200 éves faházban laktunk, lenyűgöző volt. Egészen más élmény így, mint szállodában, legszívesebben mindig vendégségbe mennék ezentúl, de persze ennyire jó fej embereket nehéz találni. Azért a házcsere meggondolandó, mint lehetőség.

IMG_20130808_110243

Norvégia ugye drága, de vicces módon bizonyos dolgok olcsóbbak, mint nálunk. Például a kedvenc joghurtunk, amiből elképesztő mennyiséget fogyasztottunk és amiből a fél literes 11,30 korona volt. Ez kevesebb, mint 500 forint, holott a magyar joghurtokhoz képest nagyon prémium minőség, ilyet itthon sima boltban nem találsz. Az is meglepő volt, hogy a saját márkás és a márkázott termékek között 5-6-szoros különbség is lehetett árban.

Nagyon sok norvég különlegességet nem ettünk, főleg bevásároltunk és főztünk. Tészta, sok sajt, sárgarépa, tojás – a szokásos. Norvégia egyik kedvence egyébként jelenleg a taco és a tortilla,  toltuk is. De szombaton volt nagy családi vacsora lazac pisztránggal (trout), ami csodás volt természetesen. Másnap pedig a maradékból csőben sült hal (ez olyan béna kifejezés, nem?) sárgarépával és brokkolival. Borzalmas mennyiséget ettem belőle.

Egyetlen dolog hiányzott kaja szempontból, a jó kenyér.  Azt persze itthon sem könnyű beszerezni, főleg nem áruházban, de legalább ennyi vigaszom volt, amikor hazajöttünk, hogy elsétálhattunk a Rózsa utcába jó kifliért.

IMG_20130807_172034

Advertisements

From → utazás

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: