Skip to content

Fogyatékos szerelmem

July 4, 2013

Azért jó, hogy eddig nem néztem Dextert, mert most jó sokáig egymáséi lehetünk. Viszonyunk nem túl hosszú, ám annál hevesebb. Hogy mennyire lesz boldog a vége, nem tudom, mert még csak a 7. szezont kezdem. De ha csak ennyi volt a jóból, akkor is megérte.

Szeretném megkérdezni a barátaimat, miért nem erőszakoskodtak velem jobban, hogy nézzek Dextert? Tudom én, hogy mondtátok, nem is egyszer, de ignoráns ribancként azt hittem, majd én tudom. Hát rosszul gondoltam.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maga a sorozatgyilkolás aránylag kevéssé érdekel. Akkor is, ha Dexter csinálja, de a többi hülye meg kifezetten idegesít. De így szokott ez velem lenni egy rakás kriminél. A főszereplő rendőr vagy akármi (és a rokonok, barátok, üzletfelek) személyisége miatt olvasom/nézem, a bűnügyek és a bűnelkövetők hidegen hagynak, nem is emlékszem rájuk. Végignéztem például ugye a Saving Grace-t és talán ha egy-két ügyre emlékszem, viszont Grace annyira eleven az emlékeimben, mintha barátnők lettünk volna és együtt éltük volna át mindent.

Szóval Dexterben nem a sorozatgyilkolás a lényeg, az teljesen mellékes. Dexter a fogyatékossága, a defektessége miatt érdekes, rá kellett jönnöm, hogy végzetesen vonzódom az ilyen arcokhoz. Dexter kapcsolati válságos jelenetei például tökéletesen bemutatják saját életem bizonyos vonatkozásait. Azt szokták mondani, Dexter pszichopata, de az általam eddig ismert pszichopata leírásoknak nem feltétlenül felel meg. És bár nem vagyok szakember, de egy autista gyereket nevelve aránylag közeli viszonyt ápolok ezzel a jelenséggel és Dexter nekem sokkal inkább tűnik valahol a spektrumon levőnek.

Mostantól spoilerezni fogok nagyon.

dexter

Dexter életének korai szakaszáról aránylag keveset tudunk, egy-két jelenet volt csak, minden a nagy vérfürdőtől indul, amitől a nevelőapja is eredezteti a problémákat. De a filmekben, könyvekben ábrázolt valódi és kitalált pszichopaták egyik legfontosabb jellemzője a rendkívül fejlett szociális alkalmazkodó és manipulációs képesség. Konkrétan elbűvölőnek szokták őket tartani, az aránylag szakmai leírások is egyfajta ellenállhatatlan álarcról beszélnek, ami mögött az érzéketlen, önző valódi személyiség lakozik. Na, ha Dexter valamiben nagyon gyenge, az a szociális készségek.

GalleryAz ilyen típusú emberek (nagyobb részt férfiak), akik sokszor valahol a spektrumon mozognak, azért vonzóak (nekem és Ritának is), mert nem játszmáznak, nem is tudják, hogy kell, egyenesek, őszinték. Legalábbis, amíg nem kerülnek válsághelyzetbe vagy konfliktusba, mert ilyen helyzetekben egészen irracionálisan, akár agresszívan is reagálhatnak.

Dexter persze félelmetes, talán túlzott kontrollal is rendelkezik és a nevelőapjának köszönhető tréningnek köszönhetően aránylag kevés fizikailag fenyegető helyzet létezik a számára. Szociálisan már annál több, de öreg álszent seggfej javára kell írni, hogy ezen a területen is elég jó munkát végzett. Az övénél jóval gyengédebb módon, de elég hasonlóan fejlesztik például a lányom kommunikációs képességeit. Nagyon okos gyerekeknél, mint amilyen Dexter is volt, nyilván jóval könnyebb, mert intellektualizálni lehet, egyfajta rendszerként értelmezni a szociális kapcsolatokat. Bár sokszor nagyon dühös vagyok Dexter apjára a félrediagnosztizálás miatt, mégis elképesztő eredményeket ért el. Ahhoz, hogy valaki ilyen szinten átlássa az emberi kapcsolatokat és a mögöttük működő motivációkat, nagyon komoly pszichológiai ismeretek és/vagy szélsőségesen jó ösztönök kellenek. Kurva jól van megírva, na.

Az autista jellemzőket erősíti Dexter rituálékhoz való vonzódása, erre épül ugye az Emmy-díjas főcím és ha az ember odafigyel, a gyilkolászás során kötelezően ismétlődő aktusok csak a jéghegy csúcsa. Dexter mindenféle változást is utál, erről is többször szó van a sztoriban. A verbális képességei pedig magukért beszélnek (höh). Igen csak limitáltak a lehetőségei az önkifejezés területén, ha szavakat kell használni, de a túlságosan bonyolult, esetleg érzelemteli közlésekkel sem tud mit kezdeni.

Elvileg persze semmi jelentősége, hogy Dexter valójában pszichopata vagy autista, ha az ember az izgalom miatt nézi. De egy ilyen heves kapcsolatnál, mint a miénk, egyáltalán nem mindegy, milyen a vágy tárgyának személyisége. És azért az idióta sorozatgyilkosokat is megbocsátom, hiszen mindnek megvan a maga dramaturgiai szerepe. Trinity még rám is hozta a frászt, de például a Doomsday Killer egy vicc volt, mekkora baszott nagy Primal Fear koppintás volt? Még a csávó is emlékeztetett Edward az Isten Nortonra. Azt hiszem, eddig a Julia Stiles vonal volt a kedvencem, nem kérdés, miért.

Még egy pár szó Dexter stílusáról. Lehet, hogy nem tűnik fel, de van neki. Nagyon is átgondolt, következetes, pedig most nézem, 4 ember csinálta egymás után. Egészen pontosan ugyanolyan szabású egyszínű ingekben, pólókban és nadrágokban nyomul, amik hozzák a környezetnek megfelelő pasztel színeket és soha nem simulnak rá a testére, inkább csak körülveszik azt. Akcióban viszont tapadósban és sötétben nyomul. A többiek öltözködését is bírom, mondjuk Batista és LaGuerta cuccaitól néha kifolyik a szemem, Debra meg szegény nagyon béna, de illik hozzá.

A könyvet is olvastam, az első részt, de, bár a nyelvezete igen szórakoztató, Dexter személyiség a misztikus vonal miatt ott nekem sokkal kevésbé vonzó. Úgyhogy az részemről cancel.

6a00d83451b15969e200e54f3186ee8834-800wi

Advertisements

From → film, könyv, tévé

8 Comments
 1. Debra a hetedik évad végére nagyon felnő a szerepéhez, az első pár évadban tényleg inkább egy női testbe szorult férfira hajaz.
  Dexter azért tűnik inkább autistának, mert sajnos nincs teljesen tökéletesen megírva a szerepe. Viszont az évadok során egy nagyon kifejezett személyiségfejlődésen megy keresztül és a hetedik évad végére egészen elképesztő lesz a változás érzelmi vonalon. Szóval inkább pszichopata ő szerintem, méghozzá pont azért, mert a munkahelyén, a családjában mindenkit elbűvöl. Egy autista férfi is tud elbűvölő lenni, egy ideig. Pl Dr House, vagy Sheldon a Big Bang Theory-ból. Róluk ordít, hogy nem úgy működnek, Dexter viszont nagyon jól álcáz (eleve egy autista ritkán próbál álcázni, míg egy pszichopata mindig) és a hiányos szociális készségeit nagyon gyorsan és hatékonyan fejleszti.
  Én is imádom egyébként, nagyon suta dolgai vannak, főleg az első 4 évadban :-)) Remélem, tudod, hogy már elkezdődött a nyolcadik évad!

  • De az elbűvölés nem szándékos, nem manipulál senkit. Az viszont tény, hogy a 7. szezon ahogy kezdődik, az már nagyon kemény irányítása a helyzetnek és a másik embernek, jelen esetben Debrának. Ritával még nagyon nem volt ilyen viszonyban szerintem. És Lumennel sem.

   • De, épp ez az, a Doakes-féle konfliktusait is kimondottan sunyin oldotta meg, a fánkosztogatás is manipuláció, sőt, az egész Rita-féle kapcsolat egy álca volt. A spontán dolgai szociális vonalon általában nagyon rosszul sülnek el.

   • Na jó, a Doakes-ügyben volt manipuláció rendesen, bár ott is csak a végső esetben és elég egyszerű módszerrel, nem nevezném kifinomultnak vagy fejlettnek. Rita meg ugyan álca volt, ebben is igazad van, de hát annyira bénán csinálta. Szerintem a tervezett dolgai is elég bénán tudnak elsülni, emlékszel, amikor “beszélni” akart Ritával?:)

   • Jaj! És a leánykérés? Az mondjuk pont nagyon autista volt, meg az “I’m sorry for your loss”, mikiegérfüllel a fején is :-))

 2. a Miki egeres az egyik legbizarabb jelenet volt, amit valaha láttam:)

Trackbacks & Pingbacks

 1. Mesteri szex | Vaslédi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: