Skip to content

Tökfőzelék

June 17, 2013

Ezt a posztot egy régi barátom, egyébként elviselhetetlen szüleinek szeretném szentelni. Nyilván nem emlékeznek rá, de ők voltak azok, akik megtanítottak rá: a tökfőzelék jó. Nem hinném, hogy a győztes megoldást maguk találták ki, a kreatívitás elég távol állt tőlük, talán valami regionális verzió. De mindenképpen hálás vagyok érte.

Vannak a magyar konyhában alapvetések. Mint hogy a spenót fokhagymával finom, a paprikás krumplihoz hosszában kell felvágni a krumplit és a tökfőzelék kaport kíván. Egyik nagyobb baromság, mint a másik és nemzedékek kedvét veszik el az adott étel élvezetétől. Anyám is ilyen, mindent csak egyféleképpen, az ő módszerével lehet. Persze biztonságot adnak a szabályok, de ha valami csak hátráltat a főzésben, akkor ez a szemlélet biztosan.

Mérhetetlen szabadságot éreztem, amikor először készítettem fokhagymátlan spenótot, következő lépésként már össze sem turmixoltam, egy forradalmár vagyok. A szeletelt paprikáskrumpli is örömöt szerez a mai napig, nyilván nincs más íze, de hamarabb kész van. A legnagyobb diadalt azonban a kapor nélküli tökfőzelék jelenti, egy rakás embert jelentette már ki, hogy jaaaa, ez ilyen is lehet, ezt szereti.

Ahogy az lenni szokott, semmi különös. Mintha lecsót csinálnék, csak kevesebb hagyma, aztán paprika és paradicsom, egy kisebb tökhöz elég egy-egy darab, rá a szeletelt tök. Mert a gyalult változatot is utálom, miért találták ki rá a kukacszerű izéket egyáltalán?

Nem főzöm túl, rizslisztes tejfölös habarással sűrítem. Tegnap a lányom csinálta az egészet, kicsit csípősre, nagyon jó volt.

fotó: zoldsegcentrum.hu

6A38EE79-D8B8-4D19-94B1-D60DFAA733D2_SMALL

Advertisements

From → kaja

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: