Skip to content

Mindenről a szülők tehetnek

May 21, 2013

Azt hiszem, nem kell ahhoz semmiben sem szakértőnek lenni, hogy némi utánaolvasás és gondolkodás után rájöjjünk, a dolgok általában bonyolultak. Az pedig, hogy egy gyerek mitől lesz hiperaktív vagy mondjuk autista, pedig igen csak nehezen leegyszerűsíthető, bármennyire is vágyakozik valamilyen univerzális magyarázatra a tisztelhetetlen nagyérdemű. Ez persze még szakembereket sem akadályoz meg abban, hogy megmondják a frankót.

Időnként egészen el tud képeszteni, mennyire szar cikkek jelenhetnek meg még aránylag megbízható helyeken is. Legutóbb a Psychology Today-en láttam egy se füle, se farka vackot, ami csak arra volt jó, hogy felhergelje a népet. Nézettségnöveléshez persze csodás, javaslom is a bezzeganyának, klasszul lehet rajta hörögni.

A néni azt állítja, hogy Franciaországban azért van kevesebb ADHD-s gyerek, mert a szülők szigorúbbak. Hah, tudtam, hogy miattunk van ez is, vaze.

Odáig még egyet is tudok érteni, hogy az USA-ban nyilván nyakra-főre tolják a gyógyszert mindenkibe, az egész rendszer erre megy ki, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy rossz a gyógyszer, amit használnak. Hogy a francia orvosok milyen varázslatos pszichoterápiával és családsegítéssel gyógyítják ki a gyerekeket a hiperaktívitásból, azt már nehezebb elképzelni. Pedig nagy híve vagyok mindkettőnek és biztos, hogy segíthetnek is. Ahogy az is jót tesz minden gyereknek, nem csak a hiperaktívnak és az autistának, tényleg kivétel nélkül mindnek, ha megfelelő határokat szabnak nekik.

Egy ekkora nézettségű és tekintélyű lapban azonban, mint a PT, teljesen figyelmen kívül hagyni például az ezen a területen is jellemző öröklődés jelentőségét, minimum felháborító. Igen, fontosak a határok. Igen, fontos a terápia. Igen, fontos az étkezés. De csak ezekre leszűkíteni az okok körét merénylet a szülők ellen. Ahogy a lehetséges eszközök közül sem szabad kitiltani a gyógyszereket csak azért, mert valakik visszaélnek vele. És akkor még ott van a mozgásterápia, a táplálkozás kiegészítők, a sport, mint lehetséges segítség, amiről szó nem volt a cikkben.

Igazán komálom a franciákat, mindig otthon érzem magam az országban. És tagadhatatlan, hogy Európában náluk a legmagasabb az egy nőre jutó gyerekszám (2,08), ami irigylésreméltó. Viszont az ott élőktől egy rakás rosszat is hallani. Hogy a franciák lenézik, kinevetik a kötődő nevelést, nem szorgalmazzák a szoptatást és fontosabb nekik a gyerek ruházata, mint a lelke. Ez most pont olyan leegyszerűsítő volt, mint a hülye PT cikk, ugye?

Értem én, hogy az jó, ha a nők visszamennek dolgozni, szépen öltöznek és minél több a függetlenségük. Ha valaki így akarja, csinálja így, nyilván működik, itt az eredmény a számokban. De ez az egész ennél jóval bonyolultabb és ha komolyan azt akarjuk, hogy a nőknek jó legyen, akkor valódi választást adunk nekik. Ha akarnak szoptassanak három évig, ha nem akarnak, menjenek vissza három hónap múlva dolgozni. Mindkét esetben lehet a gyereknek jó és rossz is, ezek nem objektív mérőeszközök.

Tudom én, hogy felismerni az összefüggéseket, súlyozni, hogy mi a fontosabb, felismerni, hogy én és a család mire vagyunk képesek, aztán döntéseket hozni rohadt bonyolult és fárasztó. De még mindig ez az egyetlen valódi megoldás.

Advertisements

From → feministás, gyerek

2 Comments
  1. hu es van folytatasa is ( http://www.psychologytoday.com/blog/suffer-the-children/201209/why-french-kids-don-t-have-adhd-part-2 ), amivel csak ront az egeszen, ezen most jol felbasztam magam, inkabb bezarom az egeszet.

    (en nem szuloi hanem mint ADHD-s perspektivabol nezem a dolgot, mondjuk.)

    • ó, hát a második írása még sokkal arrogánsabb, micsoda helyes ember. az külön tetszik, hogy régen nem voltak adhd-s gyerekek, ez egy modernkori izé. na ne vicceljünk már. régen nyilván rák sem volt, mert nem tudták diagnosztizálni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: