Skip to content

Még több szex, még több lélek

May 20, 2013

Nem tudom eldönteni, hogy férfiaknak vagy a nőknek szóló könyv és magazinajánlók a röhejesebbek. Szerintem, ha ilyesmit kellene írnom, hamarabb mennék a mekibe dolgozni. Mondjuk Erica Jong könyveivel kapcsolatban nem hazudnak akkorát, legalábbis az első kettő tényleg csupa kufirc és rinya. 

A csakazolvassán többen is mondták, hogy Erica Jong így, meg úgy, gondoltam csak megnézem már. Évek óta ott volt a listámon, de többet közt a magyar fülszöveg (és borító) miatt nem szántam rá magam. Jong állítólag feminista író és költő, ami most így a 21. században már messze nem tűnik annyira egyértelműnek.

Értem én, hogy annak idején, amikor 73-ban megjelent a Félek a repüléstől, sokkolta a népet, hogy egy nő szeret dugni. Nyilván még most is sokan meg tudnak ezen lepődni, hiszen a nők zsenge virágszálak. De nekem soha nem volt ez igazán felfogható, hiszen a szex jó, vaze. A csoki is finom, azt is mindenki szereti. Jó-jó, tudom, nem mindenkinek, gátlások, neveltetés, satöbbi, sajnálom is, akinek nem megy, csak olyan fura elképzelni, hogy valami, ami ennyire elemi, ne jelentse ugyanazt másoknak is.

Szóval Jong első könyve nekem főleg a dugásról szól. Mintha maga is megrészegülne attól, hogy ki meri mondani és alaposan rájátszana a dologra. Olyan tizenévesen lelkes és lázadó, ami 27 évesen már nem annyira időszerű szerintem. A szex mellett még rengeteg, borzasztóan túlírt szenvedés van benne a köcsög férje miatt, akihez egyébként vérlázító módon visszamegy a végén, szóval nagyon nem látom benne a feminista hőst.

erica-jong

A második részben még mindig ugyanazt (egyébként a 2.) férjét próbálja otthagyni, csak közben már baromi sikeres író lett belőle. Ez is elég idegesítő és unalmas, a szex is elég hatástalan, legtöbbször inkább kétségbeesett, mint izgató. Pedig van benne leszbikus affér és orgia is, de hiába.

Ami miatt mégsem bánom, hogy megvettem és elolvastam a sorozatot, az a harmadik rész. Ennél a főnősnő (Isadora, aki kínosan hasonlít Ericara) már 40 éves, a harmadik házassága megy tönkre épp és van gyereke is. Sajnos még mindig hajlamos azon pörögni, hogy ki fogja este megdugni, ahelyett, hogy venne magának egy jófajta vibrátort. De közben tényleg felnőtt, a terapeutája is egész jó fej. Ez azért lényeges, mert az összes korábbi pszichiátere nőgyűlölő freudista seggfej volt, akikre nagy kár volt egyetlen centet is elkölteni.

És végre nem azzal van vége a könyvnek, hogy újra megtalálja élete szerelmét. Viszonya van ugyan egy nála jóval fiatalabb pasival (helló, színtiszta realizmus), de nem ez a lényeg, nem ez jelenti a megoldást. Megoldás egyáltalán nincs. Ahogy ez szokott lenni. Három házasság után Erica lassan-lassan rájött, hogy baromira nem egy pasira, egy kapcsolatra kellene építeni az életét. Főleg, hogy még pénzt is tud egyedül keresni, sőt, többet, mint a legtöbb fickó. Ez a rész már mondható feministának, ugyan csak a felső harmadot karcolgatja, de valahol csak el kell kezdeni. Elég lassan haladt szegény, kellett hozzá vagy 20 év, de nem hibáztatom, magam is rendesen megrekedtem egy időre.

A való életben azért Erica a biztonság kedvéért negyedszerre is férjhez ment.

erica_jong

Advertisements

From → feministás, könyv

8 Comments
 1. Zsuzsi permalink

  73′-ban még radikálisnak számított, amit Erica Jong a való életben és a könyv lapjain csinált. Mai szemmel nem feminista könyv regény az első kettő, de a 70′-es években az Első Hullám idején nyilván borított egy csomó tabut. Szerintem aranyos a botladozása, bár kész életveszély saját magára. Szívszorító abba belegondolni, hogy anyáink generációjának tényleg a harmincas éveire voltak meg azok a keserű tapasztalatai, amiket mi most a sokkal korábban, férjhezmenés, gyerekek előtt lefutunk, és ezzel esélyünk van jobb házasságokat kötni. Mint a legtöbb nőnek, Erica/Isadorának is igazán 40 éves korára nőtt be a feje lágya. Gondolom, utána még tovább ért..

  • hát, azért még férjhez ment egyszer, ami nála vörös posztó, de persze, igazad van:)

 2. Zsuzsi permalink

  Az biztos, hogy a khm, férfiakat mindig szerette, hogy mást ne mondjak.:-) Beszédes, hogy 47 évesen találta meg azt, akivel a legjobb, tőle nem vált el. De nem mind így vagyunk ezzel? az élet első fele csupa pofáraesés, ha valaki odateszi magát, és Erica nem egy visszahúzódó típus. Nekem őszintén bevallom, ezért a hősnőm, tudok vele azonosulni- a szerelem bolondja, mindig tud újra bízni, bármennyire összetörik a szívét. Nem tudják elpusztítani az érzékiségét, a szeretetét, a nőiségét. Igazi alkotóként a testét, lelkét is újraalkotja.

  • ó, hát a férfiakat ki nem szereti? mármint a fizikai megjelenésüket? annyira szépek tudnak lenni, de tényleg és vannak határozottan előnyös tulajdonságaik. de a szerelemmel kapcsolatban már sokkal kevésbé pozitív a véleményem, pusztán a fiziológiai hatásait tekintve, elkeserítő, mennyire tönkreteszi az ember ítélőképességét. nekem Ericaval az a legnagyobb bajom, hogy önmagában nem boldog, nem elégedett a saját személyével. a nagy klasszikus hiba, amikor azért keres magának még dugópartnert is, hogy attól érezze magát értékesebbnek. amíg így áll hozzá valaki, nem sok jó döntést hozhat szerintem.

 3. Zsuzsi permalink

  Najó, kimondom, amilyen faszfüggő, csak a vakszerencse mentette meg attól, hogy még rosszabbak karmai közé nem került.

  • azzal sincs semmi baj, mármint a fizikai részével, csak ő összekeveri az érzelmekkel

 4. Zsuzsi permalink

  Én úgy éreztem az éleműve meg az interjúi olvastán- átrágtam magam az egészen-, hogy ő soha nem is áltatta magát azzal, hogy független lehet, vagy azzá akar válni. A sebezhetetlenséget vagy a kevésbé kiszolgáltatottságot nem tartotta fontos elérendő célnak, annak ellenére, hogy látta az előnyeit. Azt mondjuk soha nem élte meg, hogy milyen anyagilag függeni, méltatlan csapdában vergődni, mert eleve tehetős családból származott. Tehát ez a rész kimaradt neki. Nem tudjuk meg, mennyire vágta volna földhöz, ha még a puszta túléléssel is küzdenie kellett volna.

  Hogy mennyire egészséges nála az, hogy a szexen keresztül kommunikál, nem tudom; elég nehéz pasikkal anélkül, pláne ha ilyen gyönyörű, pláne ha ilyen vérbőséggel van megáldva. Ő mindenesetre nem áldozatként élte meg magát. A harmadik könyv végére, 40 évesen, meghaladta végre a fiatal korát végigkísérő bizonytalanságot is. Azt hiszem, ha nem ilyen tehetséges és sikeres művész,- és nem ilyen szépséges nő kedvenc tudatmódosítójához, a dugáshoz,- akkor lelkileg sokkal rosszabbul jött volna ki minden csalódásból.

  • igen, erősen privilegizált helyzetből indult, ez volt a szerencséje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: