Skip to content

Ambivalens

April 15, 2013

Azt hiszem, bizonyos íróknak nem szabadna modern könyveket írni. Vagy épp pont történelmit. A lényeg, hogy nem mindenki képes adaptálódni a különböző korokhoz, például Arturo Pérez-Reverte sem. Neki speciel a kortárs buli nem megy, miközben a múltban remekül működik. Alatriste kapitány, ahh!

Isolde épp átpakolja wordpressbe a könyves blogját, így előkerült néhány korábbi poszt és újra megkívántam Arturo Pérez-Revertét, megvettem a Dobpergés Sevillábant és jól elkúrtam vele a hétvégét. Miközben dühöngtem, hogy ez mekkora egy szar, végig azon gondolkodtam, hogy vajon miért imádom a fickó két másik könyvét mégis.

imgarturo pérez reverte2Alatriste kapitány egyik vonzereje kétség kívül az volt, hogy filmen Viggo Mortensen játszotta. Viggo tökéletes a szerepre, dögös, kemény és baromi fura pasi, akinek nyilvánvalóan kötődési gondjai vannak, nem csak a nők irányában, de úgy általában a világgal is nehezen tud mit kezdeni. Imádtam a filmet, pedig hosszú volt, tele harccal, mocsokkal, csupa keserű pasi és még a vége sem boldog. És a könyv is nagyon jó volt. Nem állítanám, hogy vizsgázni tudnék a 17. századi spanyol történelemből a könyv alapján, de a hagulata teljesen átjött, igazán írhatna valaki ilyesmit magyarul is, sötét és reménytelen periódusok mintha lennének nálunk is. Állítólag egyébként Pérez-Reverte a lányának és vele együtt írta, egyfajta történelmi lecke gyanánt.

Van neki egy másik hasonló is, az meg a 19. századról A vívómester címmel, ott már kicsit kilóg a főhős a nagy dicsőségével, de tudja is magáról, hogy kihalásra ítélt darab. És szerelem elég kevés van mindkét könyvben, szex meg aztán végképp. Pedig ugye nem szeretem az ilyen sötét történelmi könyveket, én Follettet bírom, akinél a környezet lehet hiteles, de a történet az túl pozitív hozzá, például a nők tök menők nála mindig, haha, ez mennyire lenne már reális a középkorban. De Pérez-Reverte valahogy képes a máskor idióta kakaskodásnak tűnő harci becsületet és tisztességet tökéletesen átélhető és reális dologgá változtatni, még számomra is, aki aztán az effajta dolgokra teljesen vak vagyok.

bk044528nagySzóval van ez a két könyve, amiket imádok és amik Spanyolországban nagy tiszteletnek örvendenek (az Alatriste volt a legnagyobb költségvetésű spanyol film ever, ha jól tudom) és van neki pár most játszódó könyve, amiktől meg ordítani tudnék, annyira szarok.

Az egyik a Dél királynője, ami egy drogkereskedő csajról szól, aki hatalmas karriert csinál, titokzatos, kemény teremtés, aki végig tökéletesen hihetetlenül viselkedik. Aztán van a Dumas klub, amit asszem, nem olvastam, de ezek után, ha fizetnének sem. És van a Dobpergés Sevillában, amivel a hétvégén hergeltem magam. Az a baj a modern könyveiben, hogy a szereplői rendkívül hasonlóan viselkednek és beszélnek a 17. és 19. századi karaktereihez, amitől végtelenül modorossá és hiteltelenné válnak.

Bár Pérez-Revertének lánya van, de a könyvei alapján fogalma sincs arról, milyenek a nők. Nála minden nőnek egyetlen célja lehet csak, hogy a férfiakat elcsábítsa kőkorszaki módszerekkel vagy uralkodjon rajtuk. A férfiak meg persze primitív kis ösztönlények, akik mind kikészülnek egy csipkés harisnyatartó látványától. Oké, 1-2 száz évvel ezelőtt elhiszem, de azért mostanában már ez egyre röhejesebb.

Ez a gáz a feminizmussal egyébként, ha egyszer ráfordul az agyad, tényleg mindenhol észreveszed a szexizmust és elviselhetetlennek érzed. Mondjuk az is tény, hogy míg Pérez-Reverte kicsit terjengős, kacifántos stílusa az Alatristében és A vívómesterben tökéletesen illik a korszakhoz és a szereplőkhöz, addig a modern könyvekben végtelenül idegesítő a szóhasználata, a mondatfűzése, kifejezetten ponyvás.

Úgyhogy Dobpergés Sevillában nálam ingyen átvehető és a Dél királynője szintén. Alatriste viszont menő.

 

Advertisements

From → könyv

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: