Skip to content

Kövér

March 16, 2013

Különböző formátumokban most már olyan 4-5 éve foglalkozom testtudattal, írok róla cikkeket, csinálok képgalériákat. Bár a fogadtatás egyre jobb, a dolognak van egy bizonyos koreográfiája. És az egészen biztosan elhangzik, hogy csak azért védem a kövéreket, mert én is az vagyok. Imádom az egyszerű emberek logikáját.

A mai vita után végre ki kell mondanom: én egyáltalán nem szeretem a kövéreket. Ugyanígy nem szeretem a cigányokat, vakokat, drogosokat, katolikusokat, franciákat, hajléktalanokat. Nem szoktam vadidegen embereket csak azért szeretni, mert van egy bizonyos tulajdonságuk.

Nyilván vannak érzelmeim bizonyos tulajdonságú egyes emberekkel kapcsolatban, de hogy emiatt az összes többit se szeressem vagy épp imádjam, az elég nagy baromságnak tűnik. Nyilván rendszeresen gondolok ilyen baromságokat, néha még ki is mondom őket, de nagyon igyekszem, hogy mindkét eset minél ritkábban forduljon elő.

Nem védem a kövéreket, nem rajongok értük. Sok kövér embert látok visszataszítónak és ebben az érzelemben talán a hájuknak is szerepe van, nem tagadom. De az időnkénti negatív érzelmeim ellenére sem tartom elfogadhatónak, hogy a kövér (cigány, vak, drogos, katolikus, francia, hajléktalan) embereket kirekesszük az úgynevezett normalitás fogalmából. És ezzel kirekesszük őket a médiában látható ábrázolásokból. Különös tekintettel arra, hogy az összes említett csoport, de a kövérek főleg nagy számban képviseltetik magukat a társadalomban.

Nem mondom azt, hogy mindenki legyen kövér. Nem mondom azt, hogy szeressétek a kövéreket. Csak hagyjátok már őket békén a picsába, légyszi. Egyrészt azért, mert a kövérség és az egészség között csak statisztikai összefüggés van, szóval ez az indok, hogy csak az ő érdekükben, kurvára nem igaz. Másrészt azért, mert a hibáztatás és a minősítés nem működő pedagógiai eszköz, ellentétben az elfogadással és a segítséggel. Bizony, nem csak kövérség, de kóros soványság, például anorexia esetén is ugyanez a helyzet. És abba aztán tényleg bele lehet halni, nem csak statisztikailag.

De leginkább azért kell abbahagyni, mert a csúfolódás baromi csúnya dolog, ezt már az oviban meg kellett volna tanulni.

275_1jennoct2011_2

Advertisements

From → beauty, divat, feministás

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: