Skip to content

Csak két könyv

March 13, 2013

Nehezen tudom elképzelni, milyen lehet feminista családba születni, ahol már az anyád és a nagyanyád is a női jogokért harcol, ráadásul mozgalmi szinten. Főleg, ha mindez a 19. század végén történik, tiszta sci-fi.

7118543831_b8aa8ccca9_bGyerekkoromban a Nyakigláb apó volt az egyik kedvenc könyvem. Már megint egy okos árva, akit valaki felkarol és kinevel. Mondjuk jobban örültem volna, ha nem ennyire sablonos a vége, de azért nem haragudtam miatta nagyon. Azóta már elolvastam néhányszor, még mindig szeretem.

Jean Webster másik könyvét, a Kedves ellenségemet viszont sokszor leveszem a polcról és aztán sokáig az ágyam mellett tartom, beleolvasgatok. Persze ebben is vannak árvák, de a főszereplők már felnőttek, ettől jóval érdekesebb és a levelezés is kevésbé egyoldalú. Ja, mert azt nem mondtam, hogy mindkettő levélregény. Sally nézetei már egyenesen feministának mondhatóak, még egy pompás szakítás is van a sztoriban, amikor a csaj kirúgja a szenátor vőlegényét, mert az nem hajlandó a megfelelő dolgokért szeretni és támogatni a karrierjét. Menő, mi? Furcsa módon eddig nem jutott eszembe, hogy miért csak ez a két könyvem van Webstertől, úgyhogy rákerestem.

És kiderült, hogy tényleg egy korai feministáról van szó, akinek már a nagymamája és az anyja is aktívista volt. Valójában persze nem csak ezt a két könyvet írta, magyarul is van még egy, angolul meg összesen nyolc, de a Kedves ellenségem a legjobb szerintem. Mert hogy az az utolsó is. Nem sokkal a megjelenése után Webster belehalt a szülésbe.

Előtte évekig várt, hogy az egyébként alkoholista és az ő kedvéért kigyógyult (van ilyen?) pasija el tudjon válni és összeházasodhassanak. És amikor végre úgy tűnhetett, hogy minden okés, jött egy nevetséges gyermekágyi láz és elvitte. 1916-ban, New Yorkban, hát nem hallottak ezek Semmelweisről? Annyi mindent írhatott volna még.

Advertisements

From → feministás, könyv

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: