Skip to content

Kevesebb

March 11, 2013
15-Unique-Tiny-Studio-Apartment-Design-Ideas-5

Éveken keresztül gyűjtöttem két lakberendezési magazint, egy angolt és egy franciát. Egy ideje már nem érzem azt az örömöt, ami mindig elfogott, amikor kézbe vettem őket. Úgy érzem, a legtöbb lakás/ház stílusa egyforma, a fotók merevek, a büszke tulajdonosok pedig idegesítő exhibicionisták. És tényleg.

Az átlagos amerikai otthon 1950-ben 91 négyzetméteres volt és egy lakóegységben 3,37 ember élt. 2011-ben az átlagos, hangsúlyozom a jelzőt, átlagos amerikai otthon mérete 230 négyzetméter, amelyben 2,6 ember lakik. Rémisztő, mi?

Az európai számok persze valamivel jobbak, a magazinok, lakber blogok képei alapján aránylag kevés a vérlázítóan feleslegesen hatalmas tér. Konkrétabb statisztikák szerint meglepő módon a britek foglalják el a legkevesebb helyet, na jó, végül is sziget vagymi, Írország a második alulról. Állítólag a skandinávok hasonlóak Dániához, a népsűrűség ugye. Ilyen alapon akkor Svájcban kéne a legkisebb lakásoknak lenni, nem tudom.

0720_average01

A magyar átlag 77 négyzetméter, ami azért még nekem is kevés, valahol 95 körül gondolnám normálisnak. (Milyen véletlen a miénk pont ilyesmi és már ugye nagynak számít, bár 4-5 embernek már nem annyira.) Minél több helyet foglalsz el, annál több felesleges cuccod van, annál többe kerül a fenntartása. A gyerek nem mentség.

creative-small-kitchen-in-small-apartment-photo-01-657x630

Advertisements

From → design

2 Comments
  1. teljesen irreleváns, mert nem ebben a lakásban tervezek megöregedni, de nem hagyhatok ki egy alkalmat sem, hogy eldicsekedjek vele, az enyém 19 😀

  2. 19 négyzetméter? nem semmi! azt már azért kihívás berendezni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: