Skip to content

Kevesebb

March 11, 2013

Éveken keresztül gyűjtöttem két lakberendezési magazint, egy angolt és egy franciát. Egy ideje már nem érzem azt az örömöt, ami mindig elfogott, amikor kézbe vettem őket. Úgy érzem, a legtöbb lakás/ház stílusa egyforma, a fotók merevek, a büszke tulajdonosok pedig idegesítő exhibicionisták. És tényleg.

Az átlagos amerikai otthon 1950-ben 91 négyzetméteres volt és egy lakóegységben 3,37 ember élt. 2011-ben az átlagos, hangsúlyozom a jelzőt, átlagos amerikai otthon mérete 230 négyzetméter, amelyben 2,6 ember lakik. Rémisztő, mi?

Az európai számok persze valamivel jobbak, a magazinok, lakber blogok képei alapján aránylag kevés a vérlázítóan feleslegesen hatalmas tér. Konkrétabb statisztikák szerint meglepő módon a britek foglalják el a legkevesebb helyet, na jó, végül is sziget vagymi, Írország a második alulról. Állítólag a skandinávok hasonlóak Dániához, a népsűrűség ugye. Ilyen alapon akkor Svájcban kéne a legkisebb lakásoknak lenni, nem tudom.

0720_average01

A magyar átlag 77 négyzetméter, ami azért még nekem is kevés, valahol 95 körül gondolnám normálisnak. (Milyen véletlen a miénk pont ilyesmi és már ugye nagynak számít, bár 4-5 embernek már nem annyira.) Minél több helyet foglalsz el, annál több felesleges cuccod van, annál többe kerül a fenntartása. A gyerek nem mentség.

creative-small-kitchen-in-small-apartment-photo-01-657x630

Advertisements

From → design

2 Comments
  1. teljesen irreleváns, mert nem ebben a lakásban tervezek megöregedni, de nem hagyhatok ki egy alkalmat sem, hogy eldicsekedjek vele, az enyém 19 😀

  2. 19 négyzetméter? nem semmi! azt már azért kihívás berendezni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: