Skip to content

Nőnapra

March 8, 2013

Nos, ha már nőnap van, nézzük az elmúlt év csodálatos híreit, amelyek a nőkről szóltak. Egy fiatal lány belehalt a csoportos nemi erőszakba Indiában. Többen is öngyilkosok lettek internetes zaklatások miatt. Afganisztánban meg akarták ölni azokat a lányokat, akik szerint a nőknek is joguk van a tanuláshoz. Címszavakban.

Mindez leginkább abban gyökerezik, hogy a nőket, a nők testét a férfiak egy része, az arányuk ún. kulturális hagyományoktól függ, köztulajdonnak tekinti. Az ilyen férfi (látjátok, mennyire kifinomultan fogalmazok?) úgy érzi, csak azért, mert ő férfinak született, joga van bármelyik nőt megbámulni, megfogdosni, verbálisan zaklatni, megütni, megerőszakolni, gazdaságilag kizsákmányolni, rabságban tartani, terhességre kényszeríteni. A demokrácia mintaországában, Magyarországon is következmények nélkül kieshetett a köztársasági elnök száján, hogy a nők teste az ország biológiai vagyona. Köztulajdon tehát. Mrs. Pankhurst mit mondott volna?

Nem. És akkor is csak a miénk, ha miniszoknyában mutogatjuk, ha bikiniben táncolunk vagy ha meztelenül fotózkodunk a The Nu Project számára. Csak a miénk és gyönyörű, mert a miénk.

Nuproject1

Advertisements

From → feministás

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: