Skip to content

Miért nem jó, ha minden illik mindenhez?

March 7, 2013

Egyszer valami panelben a Burberry itthon főnöke nagy lelkesen mesélte, hogy az eladóitól megtanulta, már nem menő az egymáshoz illő táska és cipő. Én nem dicsekedtem volna a helyében, de persze itthon nem elvárás, hogy valaki értsen is a munkához, amit végez.

“Nem arra terveztek, hogy olyan emberekkel beszélgessek, akiknek a stílusról alkotott elképzelése egy pár túlméretezett fapapagájt ábrázoló fülbevalóban merül ki.” – mondja India Knight egyik regényében a meleg csinipasi és mélyen átérzem a helyzetét.

Nem tudom, hogy tényleg létezik-e a jó ízlés, minél többet gondolkodom rajta, annál inkább arányok, színek és optikai hatások együttesének találom inkább az öltözködést. Akikra azt mondjuk, hogy van ízlésük, azok végtelenül kifinomultan képesek ezeket a mintázatokat felismerni, elraktározni és alkalmazni. Az ilyen típusú emberek számára, tapasztalatból mondom, valódi fizikai és lelki szenvedést okoz mások csúnya, a mintázatba nem illeszkedő ruháit látni. Az pedig, hogy elinduljanak otthonról valamiben, ami nem pont úgy néz ki, ahogy kell, konkrét trauma.

MatchyMatchy4

szegénykém, mit agyalhatott, mire ezt összerakta

Az öltözködési mintázatokra hiperérzékeny emberekből általában valami divat körüli szakértő lesz, még ha csak eladó is. A többiek meg próbálnak rendszert találni, hogy képesek legyenek alkalmazkodni. A társadalmi berendezkedésnek köszönhetően sokáig rengeteg szabály segítette az alkalmazkodást, sőt, sokszor rendelkezett is. Mindenki tudta, hogy néz ki egy úriember és hogy egy kurva. Aztán a csodálatos háborúk és Coco Chanel nagyrészt szétverték a rendszert. Dior bácsi még rúgott néhányat a New Lookkal, de hálistennek nem sok esélye volt. (Igen, szexista baromságnak tartom, hogy a nők alig várták ’45 után, hogy újra fűzőt vehessenek és olyan ruhákat, amikben nemhogy dolgozni, de létezni is alig lehet.)

563_0_resize1

De bizonyos szabályok még évtizedekig tartották magukat. Pirosat-rózsaszínnel tilos, fekete az öregek színe, férfi zoknit a nadrághoz választjuk, a bőráruk (cipő-táska-öv) színe egyezzen meg és hasonló borzadályok. Az összeillő ékszer szettek és sapka-sál-kesztyű kombinációk különösen fájdalmasak. (Főleg, ha szélsőségesen valamilyenek, mondjuk egy Frey Wille szett, ha meglátom valakin, nem bírom levenni róla a szemem és borzasztóan szeretném megkérni, hogy legalább a nyaklánc-fülbevalót ne hordja egyszerre, mert túl közel vannak egymáshoz.)

634541787962963708_tav_frey wille_04

remélem, fizettek érte

Ilyen amikor egy teljesn öltözéket két-három színre építenek fel. Bevallom, magam is sokszor vadásztam egy színes ruha egyik árnyalatához illő harisnyát és egyfajta diadalt éreztem, amikor sikerült, de viselni már mindig kevésbé volt öröm, megterhelő a túlzott összeillés.

matchy

legalábbi a táskája más színű, bár szerintem a fekete nem illik a képbe

Az angolul matchy-matchy néven ismeretes jelenség jobb helyeken teljesen kiment a divatból, de természetesen soha nem fog eltűnni. Bizonyos idegrendszerű emberek nem is képesek másképp öltözni, biztonságot ad számukra az illeszkedés, a szimmetria. Tagadhatatlan, hogy valóban fantáziadúsan öltözni elképesztő szellemi erőfeszítést igényel, igazán nem várható el mindekitől, a legtöbb embernek nincsenek is meg hozzá a képességei. A probléma azzal van, amikor a matchy-matchy hívei leszólják a számukra fel nem fogható összeállításokat. Értem én, hogy ezt tanulták az anyukájuktól, de csak azért, mert Magyarországon a nők jelentős része hányadék esküvői ruhára vágyik, még nem kéne úgy tenni, mintha Vera Wang lenne a hülye.

Konklúzió az nincs. Aki szerint egy Szabolcska Mihály vers jobb, mint egy Ady Endre, mivel az előbbi érthetőbb, azt úgysem lehet meggyőzni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

From → divat

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Vaslédi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: