Skip to content

A tökös csaj még mindig tud

February 21, 2013

Az első női rendező 2010-ben kapott Oscar-díjat. Nem mintha annyira odalennék az Oscarért, lehet tudni, hogy működik. De azért mégis, az első nő 2010-ben? És persze egy háborús filmmel, mert az olyan komoly dolog. Főleg, ha egy nő beszél róla, ugye.

Minden a Point Breakkel kezdődött. Nem tudom, más országokban is ennyire hisztérikusan reagáltak-e rá a népek, mi legalább ötször láttuk. Nem tudtam megunni. Kathryn Bigelow még Patrick Swayze-ből is embert tudott csinálni pár órára. Bigelow akkortájt vált el Camerontól, lehet, hogy ezért sikerült ilyen jól.

A Widowmakert nem láttam, mert rosszul bírom a tengeralattjárókat, úgyhogy én 19 évet vártam a tökös csaj következőt filmjére. Nem tudom, mit csinált közben, hogyan készült fel a Hurt Lockerre, mi történt vele, hogy aránylag a semmiből előállt egy ekkora filmmel. De az biztos, hogy nem azért sikerült, mert jó a lába.

A Zero Dark Thirty is rendben van, bár persze messze nem annyira lenyűgöző, mint a Hurt Locker volt. Három óra, húztuk a szánkat, hogy már megint, de észre sem vettük. Volt néhány nekem sablonos jelenet, nem szeretem, amikor előre tudom, mi fog történni. A zenével is elégedetlen vagyok, nagyrészt klisé, de nem számít összességében.

Jessica Chastain ügyes, ijesztő egy lelke lehet ennek a nőnek, széttépi magát egy szerepért simán. Az a szerencséje, hogy túl szép, bár lehet, hogy pont ezért fog belemenni minél nagyobb őrültségekbe. Itt is fura volt néha, hogy túl jól néz ki, bár nagyon igyekeztek tompítani, de nehéz, na. Mondjuk Bigelow mindenképpen ilyen pici, áttetsző nőt akart, eredetileg Rooney Marának szánta a szerepet. Chastainnek fantasztikus jelentei voltak, remek szövegekkel, imádtam, amikor osztotta a feletteseit.

SUB-24ZERO-articleLarge

the motherfucker:)

Gandolfini elképesztően vicces volt CIA főnöknek, már le Carré megmondta, hogy minden amcsi kém segghülye és tényleg. Bár a filmekben legalább nem olyan idiótaságokon buknak le, mint Petraeus, ő már hiteltelenül hülye lenne könyvben vagy filmen.

gandolfini-zero-dark-thirty

Hogy dicsőíti-e a kínzást, jaj, ez olyan cuki, first world entellektüel probléma. Vannak ebben a témában sokkal-sokkal keményebb filmek, vaze, már a Scandalben is van rutinszerű waterboarding, pedig az aztán igazán maintstream. Akkor a Dexter támogatja a sorozatgyilkosságot? A pedofíliáról szóló dolgok meg azt? Eh, elfogult vagyok, nyilván.

A végén a nagy elfogás (gyk: Oszama) mintha real time-hoz közelítő időben lenne, baromira izgultunk, hiába tudtuk a végét. Mit fog még ez a nő csinálni?

Zero-Dark-Thirty-News-Article

Advertisements

From → feministás, film

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: