Skip to content

A világ az ablakomon át

January 20, 2013

Ez a New York tudhat valamit, valahogy ott jóval magasabb az egy négyzetkilométerre eső jó fotósok száma, mint más városokban (Párizst kivéve talán). Ruth Orkin munkáinak egy részét már korábban is ismertem, de most ismét szembejött velem és kiderült, hogy ő lőtte a kedvenc Capa képemet is.

Egyszer régen vettünk, asszem a Jókai téri antikváriumban egy fotóalbumot The World Through My Window címmel. Arról szólt, hogy van ez a nő, aki a Central Park mellett lakik és folyton fotózza a környéket az ablakból. A szöveg alapján, amit szintén a fotós írt, úgy tűnt, valami unatkozó csajról van szó, aki gyereknevelés közben néha lő egy képet. Nagyon jó képeket mondjuk.

30506

Könnyen lehet, hogy emiatt az amatőr filing miatt nem néztem utána soha Ruth Orkinnak, pedig nagyon szerettem a könyvet, tele volt jó képekkel és szeretettel. Egy havas kép miatt most rákerestem és kiderült, hogy Ruth végzetes szerénységben szenvedett.

Orkin.CoupleInSnow-Copy

Nem csak az ablakból fotózgatott, ez volt a munkája, elképesztő helyeken, fantasztikus emberekről készített képeket, a Life-nak is dolgozott. Hagyatékát külön weboldalon mutatják be és rendesen gondozzák is. És az övé a legjobb Capa kép evör, ez adja vissza legjobban az általam elképzelt Bandi személyiségét. Kitenni persze nem ezt tettem ki a falra, ez túl szexuális.:)

ro

Még ezt a képet is ő készítette, ami szintén világhírű. Annak idején talán a kulturális különbségekről szólt, mára színtiszta szexizmus és erőszak egyetlen képbe sűrítve.

617

Advertisements

From → feministás, fotó, könyv

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: