Skip to content

A nagy terhességi trükk

January 17, 2013

A terhes nők gyönyörűek, belülről ragyognak, átsugárzik rajtuk az új élet csodája. Na igen, nem véletlenül hangzik gagyi marketing bullshitnek, az is. Az evolúció kezdett el velünk trükközni, de aztán a férfiak és a társadalom is rátesznek egy méretes lapáttal, hogy úgy tűnjön, mintha a terhesség lenne a legszebb dolog a világon, ami történhet egy nővel.

Bármennyire is szeretném azt mondani, hogy a női test azért lett ilyen elképesztően tökéletesre, öngyógyítóra, tartósra és funkcionálisra tervezve, hogy megvalósítsuk önmagunkat, nem lehet. Szinte minden képességünknek, adottságunknak az a célja, hogy kibírjuk a terhességet, a szülést, aztán pedig képesek legyünk a gyereket életben tartani és eljuttatni az önellátásig.

Nem kellemes ezzel szembenézni a 21. században, a feministák egy része egyszerűen baromságnak tartja az evolúciós témájú kutatási eredményeket, csak nyugodtan. Az sem vígasztal, hogy a férfiakkal sokkal kevésbé volt kedves a természet. Hiába erősebbek ugyanis fizikailag, pusztán a túlélés szempontjából nincs tartós szerepük. Már méhen belül is sérülékenyebbek a rendkívül nehézkes átalakítási folyamat miatt (minden embrió nőnek indul, aztán átalakul fiúvá), születés után is betegesebbek és többen halnak meg, kamaszkorban pedig rémisztően magasabb a halálozási arányuk.

dizznbonn

fotó: dizbonn via flickr

Az evolóciós arcok azonban sosem mondják, hogy csak azért, mert a testedet, az agyadat a fajfenntartáshoz legmegfelelőbb  módon tervezték meg, akkor neked tényleg csak ezt lehet csinálnod. (Ahogy azt sem mondják sem ők, sem én, hogy a férfiak ne élhetnének jóval tovább a problémás tervezés ellenére. Csak többet kell érte dolgozniuk.) Mindenkinek joga van felismerni, hogy a terhesség mekkora baromi nagy fizikai és társadalmi áldozatot követel a nőktől. Akkorát, amit a nyugati világban szinte egyetlen férfi sem képes kompenzálni. Nem csak azért, mert nincsenek meg hozzá az adottságai, hanem azért is, mert nincsenek meg hozzá a körülmények hálistennek.

Ezért aztán minden egyes nő, aki hajlandó gyereket szülni, már a terhességgel többet tesz a fajfenntartás és a nyugdíjrendszer érdekében, mint amit egy férfi valaha is tehet. Ráadásul ingyen. Egyenlőtlenség van, bizony. És még csak meg sem köszönik.

Az nem köszönöm, hogy idióta téveszméket terjesztenek a nők valódi hivatásáról, a belső ragyogásról és az élet csodájáról. Ezek mind csak meglehetősen primitív, bár tagadhatatlanul a legtöbb esetben működő trükkök, hogy ne vegyük észre, mekkora áldozatot hozunk. Azt sem érzem megfelelő kompenzációnak, hogy a méhemet nemzeti biológiai vagyonnak titulálják és megpróbálnak ilyen-olyan eszközökkel kényszeríteni a gyerekvállalásra.

A legtöbb anya hormonálisan úgy van huzalozva, hogy képtelen letenni a feladatot, életre szólóan feladja önmaga egy jelentős részét és még csak tudatában sincs ennek. Nem lehetetlen tudatosan dönteni, de iszonytatóan nehéz.

Az anyaság persze csodálatos dolog, lenyűgöző és semmihez nem hasonlítható élmény, senkinek nem tanácsolnám, hogy hagyja ki. Hosszú távon, olyan húsz éves távlatban ez lehet az ember legtöbb örömöt adó projektje. Csak tudd, hogy mire vállalkozol.

tetradtxfotó: tetradtx via flickr

Advertisements

From → feministás, gyerek

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Méhek | Vaslédi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: